De fick lära sig mer om var maten kommer från

Lärare och elever från flera av länets mellanstadieskolor besökte på torsdagen och fredagen yrkesgymnasiet i Jälla för att lära sig om skogs- och lantbruk.

Klasskamraterna Dehman Sofi, Leo Sall, Lea Johansson och Noor Saber får känna och klättra på en stor skördetröska. Under Bonden-i-skolan-dagarna får eleverna ett hum om hur det är att vara bonde.

Klasskamraterna Dehman Sofi, Leo Sall, Lea Johansson och Noor Saber får känna och klättra på en stor skördetröska. Under Bonden-i-skolan-dagarna får eleverna ett hum om hur det är att vara bonde.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-09-14 08:00

En strid ström av barn rör sig från de röda ladugårdarna på Lännaskolan. De har varit på besök på yrkesgymnasiet för att lära sig mer om jordbruk, djurhållning och skogsbruk. I handen håller de flesta en liten mjölkförpackning som de fått från mjölkbönderna Anna Ohlström och Julia Lundgren.

– Det var nog höjdpunkten, att de fick med sig mjölk, säger Anna Ohlström.

Var barnen extra nyfikna på något särskilt?

– Många undrade om både killen och tjejen producerar mjölk, och så var en del förvånade över att vi som är kvinnor äger våra egna gårdar.

Förutom att prata med lantbrukare fick de 2 000 barn och lärare som under torsdagen och fredagen besökte gymnasieskolan också känna på fårskinn, provsmaka olika produkter och titta på jordbruks- och entreprenadmaskiner.

Bland annat fanns en skördetröska och en traktor på plats.

Dessutom fick den som ville hälsa på får och kor.

– Det här är den bästa dagen, säger Abegail Dawit från Johannesbäcksskolan.

Hon tycker att kossorna var extra spännande att titta på. En annan som gillade besöket i ladugården var Alva Hedensjö.

– Jag skulle vilja bli bonde och ha egna djur, säger hon.

 Bakom arrangemanget, som kallas "bonden i skolan", står Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

– Det här är ett sätt att minska avståndet mellan stad och land. Skoleleverna får lära sig mer om vad innebär att handla svenskt och hur maten de äter blir till, säger Jenny Höglund, köttbonde och ledamot i LRF:s regionstyrelse.

Även om många av barnen vet att importerad mat gör större avtryck på klimatet än närproducerad så finns det en del frågetecken att räta ut, enligt Jenny Höglund:

– Sverige ligger i världstoppen när det gäller djurhållning, men det vet inte alla. De har en del frågor om hur mycket utrymme djuren har att röra sig på och liknande, säger hon.

När skolbarnen på eftermiddagen lämnar gården är det flera som diskuterar dagens besök. Och de flesta samtalen handlar om gårdens djur.

– Visst var det äckligt när korna kissade, ropar någon.

Snart har alla mellanstadieelever lämnat gymnasieskolan och sorlet på gården lättar. Plötsligt är det ganska tyst, bortsett från utställarnas prat och kornas råmande från ladugården.

"Det här är den bästa dagen", säger Abegail Dawit 
(närmast i bild) som åkt från Johannesbäcksskolan för att vara med på Bonden i skolan i Jälla.
"Det här är den bästa dagen", säger Abegail Dawit (närmast i bild) som åkt från Johannesbäcksskolan för att vara med på Bonden i skolan i Jälla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!