Antalet Uppsalabor som är äldre än 80 år väntas öka med drygt 50 procent på sju år. Samtidigt har äldrenämnden ett tufft ekonomiskt läge.
Äldrenämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S) har tidigare sagt i UNT att det är nödvändigt med fler tekniska lösningar om kommunen ska kunna ta hand om de allt fler äldre. Tekniken ska spara pengar men även göra så att personalen används så effektivt som möjligt.
Så kallad välfärdsteknik är inte någon ny företeelse inom Uppsalas äldreomsorg. Sedan länge har exempelvis äldreboenden särskilda mattor som larmar om någon kliver upp ur sängen.
Flera digitala lösningar är nu på väg in. Ett exempel är kameror som gör att nattpersonal inte behöver åka hem till de äldre utan kan sköta tillsynen via skärmar.
Ett annat exempel är de läkemedelsrobotar som kommunen testat.
– Läkemedelsroboten är en maskin som talar om för personen när det är dags att ta sin medicin och som portionerar ut läkemedelspåsen på rätt ordinerad tid. Det berättar Christina Gustafsson, avdelningschef för kvalitet och utveckling vid äldreförvaltningen i Uppsala.
Ett annat exempel är matinköp på nätet. I nuläget åker hemtjänstpersonal hem till de äldre och gör en inköpslista. Därefter går personalen och handlar.
På förslag i Uppsala är att brukaren istället beställer sina matvaror från en nätbutik som även kan svara för leveransen. De som vill ska få hjälp med beställningen.
Kommunikation via programvaran Skype är en del av välfärdstekniken som används för att spara in restid. Finns personal inom äldreomsorgen i olika lokaler kopplar man upp sig på Skype för till exempel rapportering eller handledning.
Christina Gustafsson framhåller att välfärdsteknik inte bara handlar om ekonomi.
– Den nya tekniken ger tidsbesparingar vilket gör att medarbetarna kan arbeta med annat. Vi vill att medarbetarnas kompetens ska användas där den bäst behövs.
– Ett annat mål är att öka de äldres självständighet. Genom att till exempel använda en läkemedelsrobot blir de äldre inte lika beroende av hemtjänsten, säger Christina Gustafsson.
Finns det inte risk för ökad ensamhet bland de äldre om besök från hemtjänsten ersätts av en kamera?
– Det är enbart den som själv önskar som får en kamera placerad i sin bostad. Tekniken är bara ett komplement. Där det finns behov av människor inom äldreomsorgen ska det finnas människor, betonar Christina Gustafsson.
I mars presenterades en statlig utredning om välfärdsteknik. En slutsats är att flera kommuner inte kommit särskilt långt med att dra nytta av den nya tekniken. Utredningen lyfter fram flera orsaker till att det är så.
Det uppges bland annat bero på att chefer inom äldreomsorgen kan för lite om datorer och välfärdsteknik, att kunskapen om tekniken är för utspridd samt att det saknas datanätverk och datorprogram i kommunerna.
Utredningen föreslår att det inrättas ett nationellt centrum för utveckling av äldreomsorgen. Ett av uppdragen ska vara att ta fram lämplig välfärdsteknik.