Efter materialbristen: Nya avtal ska tecknas

Inom fyra veckor ska avtal med alternativa distributörer lösa krisen i Region Uppsala och de övriga regioner som har drabbats av brist på sjukvårdsmaterial.

Varuförsörjningsnämndens Petter Karlsson, förvaltningschef för Varuförsörjningen håller en pressträff efter ett extra insatt möte på Västerås sjukhus.

Varuförsörjningsnämndens Petter Karlsson, förvaltningschef för Varuförsörjningen håller en pressträff efter ett extra insatt möte på Västerås sjukhus.

Foto: Jessica Gow/TT

Uppsala kommun2019-10-29 13:06

Under tisdagsförmiddagen har varuförsörjningsnämnden – det politiska styret för inköpssamarbetet Varuförsörjningen – suttit i sammanträde i Västerås. Strax efter klockan 13:00 kom ett pressmeddelande från nämnden:

– Det har framförts att vi borde säga upp det nuvarande avtalet omedelbart, men det är ingen framkomlig väg. Vi kan inte agera på impuls, eftersom det riskerar att förvärra situationen i de drabbade regionerna och även ge problem i andra delar av Sverige. Vi har ett stort samhällsansvar i denna fråga, säger Behcet Barsom (KD), ordförande för varuförsörjningsnämnden, i pressmeddelandet.

Nämnden vill i stället att regionerna ska arbeta med två parallella spår – dels fortsätta med den nuvarande leverantören Apotekstjänst, dels skriva avtal med andra distributörer av sjukvårdsmaterial. De förslag på avtal som sedan läggs fram för nämnden ska enligt pressmeddelandet ”utgå från verksamhetsbehovet och innehålla en juridisk och ekonomisk analys”.

– De alternativa distributörerna ska kunna fungera som en back up-lösning, säger Behcet Barsom till UNT.

Ska de också kunna ta över hela distributionsansvaret om Apotekstjänst inte kommer tillrätta med leveranserna?

– Det vill jag inte uttala mig om i nuläget. Vi siktar på att kunna fortsätta samarbetet med Apotekstjänst.

Vilka företag är det aktuellt att skriva avtal med?

– Det kan jag inte säga något om. Men det är sådant som har diskuterats under den senaste veckan.

Är det enligt lagen möjligt att upphandla nya distributörer parallellt med ett pågående avtal?

– Vi har jurister som kommer att jobba med de frågorna. Men med all respekt för juridiken – det viktigaste just nu är att lösa materialbristen. Det kan tyckas som att det går långsamt, men vi gör vad vi kan. Och om det sedan är något som går fel enligt lag får jag som politiker ta på mig det ansvaret.
 

På Apotekstjänst välkomnar man varuförsörjningsnämndens beslut.
– Vårt fokus är att få ut sjukvårdsmaterialet så fort som möjligt. Om Apotekstjänst tror att detta hjälper är vi naturligtvis positiva, säger Eric Aronson, talesperson för Apotekstjänst. 
 

Kommer det inte bli ännu krångligare för er om ni ska samarbeta med flera distributörer?
– Det är varuförsörjningsnämnden som bestämmer och vi ska inte kommentera deras arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!