– Jag tycker det är jättebra att alla dessa kvinnor får en chans att visa sina fantastiska alster, säger Hanna Burman, som just fikat färdigt och är redo för shopping.
– I fjol köpte vi fyra tryck, nu får vi fundera över om vi har mer plats hemma, säger Niklas Pettersson och tillägger att det är luftigare på UKK än på Grand där marknaden höll till i fjol.
Förra året kom 1 600 besökare till den feministiska julmarknaden som då arrangerades för första gången. I år hade lika många besökare hittat dit redan efter två timmar och det var tre timmar kvar.
Det säger Hanna Hosio, eventansvarig från Uppsalaföreningen Kreativa feminister som arrangerar det hela.
– Jag är lite förvånad över att det har kommit så mycket folk, men väldigt glad över att vi har satsat på större bredd bland utställarna och en större lokal, säger hon.
Alla försäljare på julmarknaden är feminister som ägnar sig åt konst eller hantverk, de är kvinnor, transpersoner eller icke-binära (de som varken identifierar sig som kvinnor eller män).
Varför får inte män sälja sina saker?
– Män är överrepresenterade inom det offentliga kulturlivet och konsten. Nu är det kvinnor som ska ta plats och som behöver synas. Jag är så stolt över alla kreativa personer som är här i dag, säger Hanna Hosio.
Bland besökarna är kvinnor i majoritet men varken män eller barn har stannat hemma – många är där. Det finns besökare som hör som säger att de handlat mer än de tänkt sig, bara swishat på.
De längsta köerna leder till Stina Wollter som säljer tryck och böcker, och till feministsmedens smyckesförsäljning och Dots´n´bows plagg med färgstarka mönster.
– Man bli glad av starka färger helt enkelt, säger designern Zanna Tjärnström
En annan designer är Maria Jansson som skapat feministiska underbyxor. De är så långt ifrån stringtrosor man kan komma och har generöst med tyg och sitter inte åt hårt.
– De är normkritiska mot tidens modeideal, säger Maria Jansson, som uppfunnit nya namn till sina storlekar, istället för extra large står det exellent.
Ida Eklöf från Gimo har sålt slut på sin bok Moder Justicia.
– Jag skrev feministisk lyrik på sociala medier och blev kontaktad av ett stort bokförlag som ville ge ut mig. Själv hade jag hört av mig till små förlag, hade aldrig vågat satsa på de stora, säger hon.