Grönsaksbuketter ska lyfta matsalsborden

Buketter ska få barn och äldre att upptäcka nya grönsaker. Nu utbildar Uppsala kommun sin kökspersonal i konsten att inspirera till ökad grönsakskonsumtion.

Klart. Ett helt bord med inspirerande grönsaksbuketter.

Klart. Ett helt bord med inspirerande grönsaksbuketter.

Foto: Ahmet Tirej Kaya

Uppsala kommun2020-02-17 18:06

Grönkål, svartkål, polkabeta och lök. Med rätt kombination går det att göra en vacker bukett med grönsaker som dessutom går att äta. Under måndagen fick kökspersonal från Uppsalas skolor, förskolor och äldreboenden testa att vara grönsaksflorist under ledning av dietisten Annika Unt som specialiserat sig på att göra inspirerande grönsaksbuketter.

Daniela Lorenz som jobbar på seniorrestaurangen Leopold i Nyby gjorde en rosett av svartkål och grönkål som hon fyllde med lök, palsternacka och små rosor av brysselkål på grillspett av trä. 

– Flera av våra manliga seniorer är inte så förtjusta i grönsaker. Genom att göra en fin bukett så tror jag att jag kan locka fler av dem att äta mer grönt, säger hon.

Många äldre provar dock mer grönt i dag än tidigare.

– Det har skett en stor förändring och det tror jag beror på att vi jobbat hårt med att presentera maten på ett smakfullt sätt. Vi har alltid en stor salladsbuffé i entrén på vår restaurang. Nu ska vi komplettera med grönsaksbuketter så alla kan se hur grönsakerna ser ut innan de hamnar på bordet, säger Daniela Lorenz.

Frida Eriksson, som jobbar i Vaksalaskolans kök, har inga problem med att få barnen att äta grönsaker.

– Många barn vill prova på nya grönsaker och gillar vår friterade grönkål. Nu kommer de att kunna se hur kålen ser ut innan den hamnar i fritösen, säger hon.

Pedagogiskt kan buketterna också användas för att visa barnen på en förskola hur olika grönsaker ser ut, vad de heter och vad de kan användas till. 

Annika Unt, som jobbat med skolmat i 20 år, vill höja statusen på vanliga rödbetor och palsternackor.

– Priset är lågt och det är en bra och ofta närodlad råvara, därför vill jag höja statusen. Med en grönsaksbukett på bordet kan alla klämma och känna. Dessutom går allt att äta upp till skillnad från blommor som man kastar när de vissnat, säger hon.

En grundidé är att buketten bara ska stå en dag och sedan bli mat.

– Man ska tänka på vad man ska laga redan när man skapar buketten, säger Annika Unt.

Utbildningsdagen arrangerades av Målstidsservice vid Uppsala kommun.

– Vi har inte gjort det här förut och vill försöka inspirera vår personal. Tanken är också att smycka våra restauranger med grönsaker och bredda kunnandet hos våra medarbetare, säger Marielle Lindblom, verksamhetssamordnare vid måltidsservice.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!