HÀr byter leksaker Àgare

Med hjÀlp av leksaksbytardagar under höstlovet vill Pumphuset lÀra ut hÄllbarhet till de allra yngsta.

Love Björling Àr snart 3 Är och har roligt med de begagnade leksakerna i Pumphuset

Love Björling Àr snart 3 Är och har roligt med de begagnade leksakerna i Pumphuset

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-30 18:28

Med glada rop och massor av spring i benen utforskar syskonen Love och Loke Björling det nyfixade leksaksrummet i Pumphuset vid Islandsfallet. Ett 20-tal leksaker, gosedjur och barnböcker ligger uppradade pÄ ett par bord och invÀntar nya Àgare.

– Jag tycker att byta leksaker Ă€r ett kul koncept. Vi hade ambitionen i morse att ta med egna leksaker för att byta, men glömde det tyvĂ€rr, sĂ€ger mamma Elisabeth Björling.

Nu verkar det inte göra ett dugg för syskonen Björling, de Àr lika glada och spralliga ÀndÄ. Höstlovet och en dag pÄ favoritstÀllet Pumphuset kan sÄklart vara en orsak till det, men att Love just denna dag fyller sex Är betyder nog mer.

En bit bort stĂ„r Uppsala Vattens pressinformatör Sara Lannergren och hĂ€lsar vĂ€lkommen till besökare. Den hĂ€r tisdagsförmiddagen har ett 15-tal barn frĂ„n ett fritids i Östhammar hĂ€lsat pĂ„, strax innan tidningens besök.

Sara Lannergren berĂ€ttar att cirka ett 40-tal leksaker bytt Ă€gare sedan i lördags. En bra siffra, tycker hon.

–Ja, det har gĂ„tt bra. AnstĂ€llda pĂ„ Uppsala Vatten skĂ€nkte nĂ„gra leksaker inledningsvis för att skulle finnas nĂ„got att byta med, sĂ€ger hon.

– Leksaksbytet Ă€r en del av vĂ„rt hĂ„llbarhetsarbete och gĂ„r alltsĂ„ till sĂ„ att man tar med sig en leksak som Ă€r hel och ren och sedan kan man ta med valfri leksak hĂ€rifrĂ„n.

I Uppsalas första vattenverk vid Islandsfallet kan man sedan 2017 lĂ€ra sig en hel del om vattenrening, avfallshantering och andra miljöfrĂ„gor. Pumphuset Ă€r öppet hela höstlovet, kl 11–16 till och med söndag.

Barnens har ritat teckningar pÄ temat hÄllbarhet.
Barnens har ritat teckningar pÄ temat hÄllbarhet.
Karta: Pumphuset
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!