I fjol gick Uppsala kommun plus med 1 150 miljoner kronor, det vill säga drygt en miljard. Ökande skatteintäkter och pengar från markförsäljningar är ett par orsaker.
– Vad jag vet är detta det största överskottet i kommunen någonsin, om man undantar interna affärer, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).
Men kommunalrådet Tobias Smedberg (V) är upprörd.
– Det här är provocerande för alla som arbetar inom välfärden och som ständigt tvingas snåla. År efter år gör kommunen överskott men pengarna borde tryckas ut till välfärden och även skapa billigare bostäder, tycker han.
Erik Pelling anser att kommunen måste göra ett ordentligt överskott.
– Har vi inte pengar till investeringar i skolor, idrottshallar och liknande måste vi låna och det blir dyrt med räntorna. Det finns kommuner som lockats att använda sitt överskott till drift av skolor, äldreomsorg och annat och därefter tvingats chockhöja skatten. Det är inte särskilt klokt, säger Erik Pelling.
Tobias Smedberg anser dock att överskottet är så stort att det räcker både till investeringar och till att anställa fler undersköterskor och lärare med mera.
– Löner till dem ger skatteintäkter och det gynnar ekonomin, säger han.
Kommunalrådet Therez Almerfors (M) framhåller att en stor del av överskottet, (ca 400 miljoner kronor), utgörs av engångvinster från markförsäljningar.
– Kommunen kan inte att anställa en massa människor när vi plötsligt får vinster från försäljningar. Nästa år kanske vi inte har de vinsterna och då får de personerna gå. Så kan vi inte ha det, säger Therez Almerfors.
Löner för flera anställda ger väl kommunen nya skattepengar?
– Det behövs fler i arbete men det är inte säkert att kommunen ska anställa dem. Det kan lika gärna ske i privata företag, anser Therez Almerfors.
Hon vill att överskottet ska användas till att investera, betala av kommunens skulder samt sänka skatten.
Tobias Smedberg å sin sida anser att miljardvinsten räcker både till att investera och att anställa fler i kommunen.
– Det överskottsmål som kommunen satt upp är alldeles för högt och måste ner.
Erik Pelling sträcker sig till att överskottets storlek kan diskuteras.
– Men kommunen måste ha ett överskott och verksamheterna ska inte gå med underskott. Under 1990-talet hade vi en situation när nämnderna saknade budgetdisciplin. De gick med ständiga underskott och sen kom stora nedskärningar. Vi vill inte tillbaka dit.