Mörk begravningsmarsch för klimatet

Proteströrelsen Extinction rebellion genomförde på onsdagen en begravningsmarsch för klimatet i Uppsala. Med en svart kista tågade ett 50-tal aktivister genom city.

Extinction rebellion bar en svart kista som symbol för alla osynliga offer för miljöförstöringen.

Extinction rebellion bar en svart kista som symbol för alla osynliga offer för miljöförstöringen.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala kommun2019-11-27 20:03

Manifestationen startade vid Stadsbiblioteket och avslutades på Stora Torget. Sex personer bar den svarta kistan och leddes av en spelman med violin. Övriga tågade allvarsamt efter med banderoller med uppmaningar att rädda klimatet. På Stora Torget sattes kistan ned och deltagarna slog en halvcirkel runt den, tände ljuslyktor, sjöng och läste upp egna kommentarer om klimathotet. 

– Vad kan jag, en enkel människa göra åt saken? Svaret är protest, att visa solidaritet, att visa att vi inte accepterar en politik som bara gör situationen värre genom fortsatta utsläpp och exploatering, säger deltagaren Björn Hannerz från Uppsala.

Han poängterar att rörelsen är global och agerar genom fredlig, civil olydnad.

– Vi har arrangerat två manifestationer tidigare i Uppsala. Begravningsmarschen gör vi inför den globala klimatstrejk som sker på fredag. Vi vill sätta press på politikerna.

Är det här ett bra sätt att göra det på?

– Jag tror att politikerna vill att vi sätter press på dem och historiskt har icke våld varit framgångsrik som metod. Vi hoppas samtidigt på att fler aktiverar sig så att vi når fler människor. Men vi måste inte engagera alla. Kan vi nå 3,5 procent av befolkningen så finns också chans att få gehör för en förändring, säger Björn Hannerz.

Syftet med onsdagens aktion var att göra en symbolilsk begravning för alla osynliga offer för miljöförstöringen. Manifestationen varade i cirka 30 minuter. 

Kistan sattes ned på Stora torget.
Kistan sattes ned på Stora torget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!