Polisen varnar för mobiltjuvar på bibliotek

Nu varnar polisen för att fräcka mobil- och datortjuvar återigen härjar i Uppsala. Speciellt studenter är utsatta.

Flera biblioteksbesökare har blivit av med sina mobiltelefoner på sista tiden.

Flera biblioteksbesökare har blivit av med sina mobiltelefoner på sista tiden.

Foto: Arkiv/TT

Uppsala kommun2019-10-26 15:00

Förra veckan fick två personer sina mobiler stulna på Carolina Rediviva och på Stadsbiblioteket i Uppsala. Enligt polisen har liknande stölder förekommit på högskolor, universitet och bibliotek i Uppsala, Gävle och Västerås under året.

"Gärningsmannen förefaller resa mellan de tre städerna och begår stölderna på bibliotek tillhörande städernas högskolor och universitet samt stadsbibliotek", skriver polisen på sin facebooksida och uppmanar samtidigt till vaksamhet.

Uppsala universitets säkerhetschef Christina Boman säger till UNT att mobil- och datorstölder drabbat flera platser där studenter rör sig, bland annat campusområdena vid Ekonomikum och Blåsenhus.

– Mobilstölderna var något fler under våren, men sedan har det minskat under senvåren och sommaren då färre studenter är kvar i Uppsala. Nu verkar det som att det har ökat igen, säger Christina Boman.

Enligt polisen följer gärningspersonens tillvägagångssätt ett tydligt mönster. Tjuven går fram till någon som lagt ifrån sig mobilen på ett bord. Personen håller fram en lapp eller tidning och ställer en fråga, samtidigt som tidningen eller lappen läggs ovanpå mobilen. När tjuven sedan går plockar denne även med sig mobilen.

Från 1 september har Uppsala universitet anlitat Campusväktare som ronderar dagtid och nattetid mellan de olika campusområdena. 

– Att vi gjorde den upphandlingen nu hör egentligen inte ihop med stölderna. Men för oss är det bra att vi på ett snabbt sätt kan få hjälp och stöd, säger Christina Boman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!