Politiker fick hotbrev hemskickat

Uppsalapolitikern Ylva Stadell fick ett handskrivet hatbrev skickat till sig i veckan.

Det handskrivna brevet innehåller en mängd personangrepp och kritiserar även Ylva Stadell som politiker.

Det handskrivna brevet innehåller en mängd personangrepp och kritiserar även Ylva Stadell som politiker.

Foto: Privat

Uppsala kommun2019-11-06 19:31

Det var i måndags som Ylva Stadell (S), fritidspolitiker och ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Uppsala, upptäckte ett handskrivet brev i postfacket.

– Jag hade suttit i kommunfullmäktige hela dagen, kom hem och blev glad först över att ha fått ett handskrivet brev. Sen öppnade jag det och blev så irriterad. Det kändes som en extra ansträngning att någon satt sig och skrivit ett brev. Det kom in i ens vardagsrum på ett annat sätt, säger Ylva Stadell.

I det tvåsidiga brevet kallas hon bland annat för "äcklig kärring" och hotas med orden "hoppas du blir våldtagen".

– Det är inte synd om mig och jag är inte mer utsatt än andra, men det här samtalsklimatet är ett problem i samhället. Det gör att man till sist inte orkar med på grund av alla hat och hot, säger Ylva Stadell.

Brevet, som är anonymt, har hon polisanmält. Hon har även lagt ut det på Facebook i syfte att visa på den hårda tonen som kan riktas mot politiker i både sociala medier och brev som detta.

– Det är klart att man ska ta kritik och att man ska kunna mejla mig och rasa, säga att jag fattat fel i ett beslut. Men det går till en gräns när det blir personangrepp och att jag ska våldtas.

Vad har du fått för respons på ditt inlägg?

– Det har varit bra respons. Det är positivt att personer från alla politiska partier har reagerat och visat att det inte är okej. Fint att alla partier kan enas och jag tror vi behöver ta ett gemensamt ansvar. Nu hände det mig, men nästa gång är det någon annan och kvinnliga politiker drabbas värre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!