Pryljakt och köpstopp bland mässkunder

Ha inte för stora förväntningar. Det var ett av råden från besökarna på helgens Antikmässa i Uppsala.

Morgan Malm har samlandet som fritidsintresse. Skrivdon, fickur och reservoarpennor från sekelskiftet 1800-1900 är några av objekten på önskelistan.

Morgan Malm har samlandet som fritidsintresse. Skrivdon, fickur och reservoarpennor från sekelskiftet 1800-1900 är några av objekten på önskelistan.

Foto: Ola Lindqvist

Uppsala kommun2019-10-26 19:00

I Fyrishovs C-hall trängdes spekulanterna på jakt efter fynd eller överraskningar, eller bara för att titta, när årets Antikmässa öppnades på lördagen. Ulrika Bergman hade åkt från Stockholm och granskade noga en svart porslinskatt vid ett av borden. Hon tyckte om det hon såg:

– Jag gillar uttrycket hos den. Och man kan ändra på svansen så att den växlar humör. Det kanske blir affär här, konstaterade hon.

Elin Renstål vid bordet intill är också en van mässbesökare, så till den grad att hon fått införa köpstopp på allt av mässing. Det höll bara en kort stund på lördagen: 

– Jag har redan köpt en mässingspjäs. Kanske rensar jag ut något annat när jag kommer hem, sade hon obekymrat samtidigt som hon vred på en uppstoppad fågel – möjligen en gulfink – och funderade på om den ändå inte kunde ha en plats som väntade därhemma. 

Jennifer Ljungkvist spejade i första hand efter gamla silveraskar, men i brist på sådana hade istället en komplett uppsättning bestick i nysilver hamnat i bärkassen. Väninnan Ingela Holmgren letade efter en lampkupa, men båda konstaterade att det räckte långt att bara få strosa runt bland alla gamla saker.

Elsa Sundkvist och Nadja Nilsson hukade halvvägs in under ett av borden bland blomkrukor och annan keramik. Deras råd till ovana mässbesökare var att hålla förväntningarna på måttlig nivå och inte vänta sig att göra fynd av det slag som får experterna i Antikrundan att börja flacka med blicken.´

En liten bordsklocka med väckarur och slagfunktion var Morgan Malms första kap för dagen. Som van fritidssamlare rörde han sig målmedvetet bland utbudet i hallen, med blicken särskilt inställd på skrivdon, fickur och reservoarpennor från sekelskiftet 1800-1900. Föremål som får plats även på begränsad yta:

– Jag bor litet så jag får tillämpa viss självbehärskning. Å andra sidan bestämmer jag helt och hållet själv över hur mycket plats samlingen får ta, förklarade han. 

Holländarna Linde och Hanny den Hoed letade så smått efter smycken till ett förestående bröllop, men kunde också hala fram en fin glasvas som dagens fynd:

– Den hade varit mycket dyrare i Holland, konstaterade Hanny den Hoed förtjust.

Bland de försäljare UNT talade med fick Uppsalabesökarna gott betyg. Lite lugnare och vänligare än på många andra håll, lite mer kunniga än snittkunden och till och med lite yngre, enligt några omdömen:

– Den här typen av mässor är på tillbakagång, men Uppsala går lite mot strömmen. Här satsar arrangören på annonsering som gör att det blir lite mer uppmärksamhet. Uppsalaborna är kulturhistoriskt intresserade och här har jag fler yngre kunder än någon annanstans, förklarade Göran Heijtz som reser land och rike runt med frimärken och tusentals vykort. 

Antikmässan i Uppsala avslutas under söndagen.

Ulrika Bergman från Stockholm fastnade för en katt.
Ulrika Bergman från Stockholm fastnade för en katt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!