Riksdagspartier: Se över upphandlingslagen

Efter de senaste veckornas materialbrist i Region Uppsala och ytterligare fyra regioner vill en majoritet av riksdagspartierna se över upphandlingslagen.

Lina Nordquist är riksdagsledamot från Uppsala och sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.

Lina Nordquist är riksdagsledamot från Uppsala och sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-10-24 10:14

Det är Dagens Medicin som i en kartläggning har frågat samtliga riksdagspartier om de vill ha en översyn av lagen om upphandlingar. Enligt den öppnar sex partier – Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet – för en sådan översyn. Socialdemokraterna säger nej, medan Miljöpartiet enligt Dagens Medicin ”inte har tagit ställning ännu”.

– Vi måste titta på hur man väger ihop pris och kvalitet. Det här är inte första upphandlingen som har inneburit massa knas, säger Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Karin Rågsjö till Dagens Medicin.

Uppsalabon Lina Nordquist är sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna. Enligt henne saknar lagen patientfokus:

– Det är ju en ren konkurrenslagstiftning och jag tror att man måste göra en förutsättningslös utvärdering av hur lagen går ihop med samhällsviktig verksamhet.

Men alla partier är som sagt inte positiva till en översyn av lagen. I en skriftlig kommentar till Dagens Medicin menar civilminister Lena Micko (S) att den nuvarande lagstiftningen är tillräcklig. Hon uppmanar i stället regionerna att ta mer hjälp av Upphandlingsmyndigheten när en ny upphandling ska genomföras.

– Först vill jag understryka att det inte ska gå till så här. Däremot är det inte lagen om offentlig upphandling som i första hand behöver åtgärdas. Det som främst kan göras bättre generellt sett är avtalsuppföljning, skriver Lena Micko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!