UKK-ledningen kritiserade egna styrelsen

Styrelsen för UKK borde ha hanterat vd:s avhopp på ett betydligt bättre sätt. Det har konserthusets egen ledningsgrupp framfört. Men nu ska parterna ha talat ut.

Lena Norrby ska leda verksamheten från 1 oktober. Men vid senaste styrelsemötet uttalade hon hård kritik mot egna styrelsen. Enligt styrelseordföranden Niclas Malmberg (M) är dock saken utredd.

Lena Norrby ska leda verksamheten från 1 oktober. Men vid senaste styrelsemötet uttalade hon hård kritik mot egna styrelsen. Enligt styrelseordföranden Niclas Malmberg (M) är dock saken utredd.

Foto: Madeleine Andersson/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-09-29 14:00

I veckan höll UKK:s styrelse ett extra möte där det beslutades att Lena Norrby, som i dag sitter i ledningsgruppen, går in som tjänsteförrättande vd från 1 oktober, en roll hon haft tidigare. 

Samtidigt fick styrelsen skarp kritik i en skrivelse från ledningsgruppen, med just Lena Norrby. De uttrycker besvikelse över hur styrelsen hanterat, eller som de skriver "snarare inte hanterat", situationen när Lena Åberg Frisk lämnade posten som vd häromveckan. Framförallt kritiserar de vad de upplever som en brist på information från styrelsens ordförande Niclas Malmberg (MP) om avhoppet, och att verksamheten då stod utan ansvarig.

Niclas Malmberg säger att han uppskattar att kritiken från ledningsgruppen har kommit fram och att de rett ut saken tillsammans. Det finns ingen konflikt längre, säger han.

– Det har varit skakigt och jag förstår deras frustration. Men jag har pratat med dem och uppfattar att de har förstått mitt läge. Jag kom in väldigt sent i processen, först efter att Lena Åberg Frisk talat med kommunens personalavdelning och förhandlingschef, säger Niclas Malmberg, som då skrev under ett avtal som kan ge Lena Åberg Frisk ersättning motsvarande 21 månadslöner.

Enligt honom granskades avtalet av kommunen jurister innan underskrift.

Ledningsgruppen genom Lena Norrby kommenterar i ett meddelande till UNT sin egen skrivelse från tidigare i veckan med att den gav deras bild av brister som de sett i styrelsens agerande vid vd:s avgång.  Men, skriver Lena Norrby, nu har läget stabiliserat sig. "Kommunikationen mellan styrelse och ledning fungerar bra", avslutar hon.

Niclas Malmberg får stöd av styrelseledamoten Ingemar Bergman (C), som en gång själv arbetat på UKK.

–Jag tycker att Niclas Malmberg hanterat det här bra, ända sedan i våras, säger han.

Den som först gav offentlig röst åt turbulensen inom UKK var huvudskyddsombudet Jonas Carlsson. I en skrivelse i våras riktade han hård kritik mot vd:s ledarstil. Han efterlyste då ett möte med alla parter, för att alla olika bilder som fanns av situationen skulle komma fram. Han är mycket nöjd med insatserna från kommunens personalavdelning gjort på UKK. Men nu avbryts det.

– Jag hade velat att de var kvar året ut som planerat. Det hade varit bra för att läka ihop det här, säger han.

Anna Lind, förhandlingschef på Uppsala kommun som varit ansvarig för insatserna på UKK, förstår hans önskan men säger att uppdraget avslutats i och med att vd, som de skulle stödja, har slutat.

 – Men vi har åstadkommit mycket när det gäller hur man arbetar systematiskt med förändringarbete och samverkan. Personalen har goda förutsättningar att fortsätta på det som vi har byggt upp tillsammans, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!