Uppsalalärare ska få mer tid att undervisa

Nu ska det bli fler vuxna i sex av Uppsalas skolor. Nästa år börjar tolv lärarassistenter arbeta. Bra, men det kräver vaksamhet, menar lärarfacket.

Stina Hultén är rektor för Lijeforsskolan och Gränbyskolan

Stina Hultén är rektor för Lijeforsskolan och Gränbyskolan

Foto: Niklas Skeri

Uppsala kommun2017-10-27 05:17

Många är de lärare som beskriver sin arbetsbörda som tung. Nu ska en del av dem kunna få avlastning genom ett pilotprojekt med lärarassistenter i Uppsala kommun.

– Jag och mina lärare tänker oss exempelvis att det kan handla om administrativa uppgifter som frånvarorapportering, kopiering, viss rättning när det handlar om att rätta efter en färdig mall, att de ska kunna avlasta i matsalen eller i övergångar mellan lektioner och som rastvakter, och som hjälp i flera praktiska ämnen som hemkunskap och naturvetenskap där det går mycket tid till att ta hand om material, säger Stina Hultén, rektor på Gränbyskolan, en av de sex skolor dit de nu ska rektyreas totalt tolv lärarassistenter.

Satsningen kommer att kosta kommunen 5,4 miljoner kronor nästa år, och ska utvärderas i sommar och efter ett år.

– Lärare ska få fokusera på det man är utbildad till och det man är duktig på. Och det här blir en avlastning från det som bidrar till stress. I vår skoldialog med 200 medarbetare i skolan var det här något som efterfrågades, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

LÄS MER: Uppsalas lärartäthet i botten

Varför anställer ni inte fler lärare i stället?

– Vi rekryterar så många lärare vi kan, det är inte helt enkelt i dag. Men det här är också ett sätt att få folk att öppna ögonen för skolans värld, som kanske sedan väljer att gå vidare och utbildae sig till lärare. Därför måste tjänsten som lärarassistent också vara attraktiv, att man får prova på. Samtidigt är de inte lärare. Den merit vi kräver är gymnasial utbildning, säger Caroline Hoffstedt.

Det här är något som Lärarnas riksförbund, LR, har synpunkter på. De vill egentligen ha högre krav på dem som ska anställas. Men välkomnar ändå satsningen.

– Det här behövs och är bra, men det är en lösning som behöver bevakas. De som kommer in i skolans miljö nu måste veta att det är en miljö som styrs av många lagkrav och måste kunna sätta sig in allt det som styr skolans verksamhet. Vi vill att lärarassistenterna ska ha högre utbildning än gymnasium, säger Katarina Reineck, ordförande för LR.

Att tjänsterna kan bli en bra väg in till läraryrket tror även Katarina Reineck.

– Jag tycker det är bra tänkt av kommunen. Det här skulle kunna ses som lite konstgjord andning annars. Man skulle kunna tänka sig kombinationstjänster där man jobbar halvtid och studerar till lärare på halvtid, men där är vi inte än, säger hon.

LÄS MER: Facket: De förstår inte vår vardag

Om projektet slår väl ut, och alla skolor i kommunen ska kunna rekrytera kommer det krävas en ekonomisk satsning av en helt annan dimension av Uppsala kommun.

Finns pengarna för det?

– Jag hoppas att det ska finnas reformutrymme för det då. Men det är för tidigt att tala om det. Nu vill jag lyfta fram att vi bryter ny mark, om än i liten skala, säger Caroline Hoffstedt.

Frågan är vad lärarna ska prioritera om det med assistenter tid över jämfört med i dag. Utgångspunkten för rektor Stina Hultén är att eleverna ska ha så hög måluppfyllelse som möjligt.

– Kan det här vara en väg dit så är det här fantasiskt. Jag tror att lärarna kommer att använda tiden till mer förberedelse av undervisning och efterarbete, vilket ger bättre kvalitet.

De sex skolorna som ska få lärarassistenter är Björkvallsskolan, Gränbyskolan, Vaksalaskolan, Knutby skola, Gottsundaskolan och Eriksskolan.

LÄS MER: Så har majoriteten lyckas med skolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!