Utbildas för att möta hot pÄ biblioteken

Stök och oro pÄ Uppsalas folkbibliotek gÄr i vÄgor men lÀget Àr inte alarmerande.

Mohammed Mekrami, chef för Uppsalas kommunala bibliotek, fick sÀtta in vakter pÄ tvÄ bibliotek i vÄras för att stÀvja oron.

Mohammed Mekrami, chef för Uppsalas kommunala bibliotek, fick sÀtta in vakter pÄ tvÄ bibliotek i vÄras för att stÀvja oron.

Foto: OkÀnd

Uppsala kommun2019-09-29 17:00

Det Ă€r beskedet frĂ„n ledningen för biblioteken. En fĂ€rsk rapport frĂ„n fackförbundet Dik som bland annat organiserar biblioteksanstĂ€llda beskriver en försĂ€mring sedan förra rapporten för tvĂ„ Ă„r sedan. Nu svarar 93 procent av medlemmarna att de upplevt respektlöst beteende eller brĂ„k frĂ„n besökare, en ökning frĂ„n 86 procent. 

I Uppsala har en tvÄdagars sÀkerhetsutbildning för biblioteksanstÀllda precis avslutats. Bibliotekschefen Mohammed Mekrami medger utan omsvep att oro och incidenter förekommer Àven pÄ Uppsalas bibliotek, men lÀgesbilden frÄn enhetscheferna Àr att stöket befinner sig pÄ "normalnivÄ":

– Situationen pĂ„ biblioteken gĂ„r i vĂ„gor och speglar samhĂ€llet. Är det oroligt i lokalsamhĂ€llet spiller det ofta in pĂ„ vĂ„ra kulturcentrum och bibliotek, sĂ€ger Mohammed Mekrami.

Under en period i vÄras ökade oroligheterna pÄ biblioteken i GrÀnby och SÀvja med bland annat handgemÀng mellan ungdomar. En ÄtgÀrd blev att sÀtta in vakter. Enligt bibliotekschefen lugnade situationen sedan ned sig.

– Det handlar om medarbetarnas sĂ€kerhet och trygghet, men det kan inte blir en normalisering att sĂ€tta in vakter. Det hĂ€r Ă€r ett samhĂ€llsproblem och inte ett biblioteksproblem.

Enligt bibliotekschefen Ă€r det mycket ovanligt att medarbetare utsĂ€tts för direkta hot eller vĂ„ld. 

– Men de kan bli inblandade i konflikter mellan olika grupper. Det Ă€r bland annat dĂ€rför vi bjudit in alla medarbetare till förebyggande utbildning om hot och vĂ„ld.

Enligt Dik-rapporten har drygt hĂ€lften av medlemmarna upplevt vĂ„ld eller vĂ„ldsamma situationer pĂ„ folkbiblioteken. 

Stadsbiblioteket i Uppsala.
Stadsbiblioteket i Uppsala.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!