Utrop på Uppsalas bussar försenade

Stadsbussarna i Uppsala kan få platsutrop som hörs vid hållplatserna först under nästa år, trots att beslutet togs redan 2018. Teknikstrul är orsaken.

Helena Proos är kritisk till att Uppsalas bussar ännu inte fått platsutrop för avgångar.

Helena Proos är kritisk till att Uppsalas bussar ännu inte fått platsutrop för avgångar.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala kommun2019-09-24 19:00

Ett beslut om att stadsbussarna ska förses med platsutrop som talar om vart bussen ska åka togs av regionfullmäktige i juni 2018 då regionrådet Helena Proos eget parti, Socialdemokraterna, satt i politisk majoritet. Sedan dess har inget hänt.

– Vi vill att en synskadad person som ska åka buss från exempelvis Stora torget i Uppsala ska kunna höra vart bussen ska gå. Det handlar om trygghet. Dessutom minskar utropen behovet av färdtjänst när synskadade kan ta sig fram på egen hand, säger Helena Proos.

Till torsdagens regionfullmäktige vill hon ha svar på när den nuvarande, borgerliga majoriteten, kommer att införa platsutrop. 

– Det har varit helt tyst om frågan sedan valet. Det är inte ok. Jag tycker att man åtminstone borde ha haft en dialog med de föreningar och organisationer som företräder synskadade, säger Helena Proos.

Johan Örjes (C), som är ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden, håller med om att informationen varit dålig.

– Vi borde ha haft en dialog med de synskadade. Vi är angelägna om att införa det här. Anledningen till att inget hänt är att tekniken har varit svårare att få till än man tänkte sig när beslutet togs, säger han.

Tanken var att bygga på det utropssystem som i dag finns inne i bussarna. Men det fungerade inte, bland annat för att systemet är gammalt.

– Nu måste vi troligen handla upp ett nytt system. Vi hoppas det ska kunna vara på plats under 2020, om inga nya problem uppstår, säger Johan Örjes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!