Wik-elever i protest mot ledningen

Konflikterna vid Wiks folkhögskola fortsätter. Eleverna ställer sig på lärarnas sida mot ledningen och vill att politikerna griper in.

Elever på Wiks folkhögskola förbereder sig inför mötet med en politiker från kulturnämnden. Fr  Ylva Wänstrand, Mikael Gustafsson, Astrid Cerin Ogunro och Paulina Ahlgrimm.

Elever på Wiks folkhögskola förbereder sig inför mötet med en politiker från kulturnämnden. Fr Ylva Wänstrand, Mikael Gustafsson, Astrid Cerin Ogunro och Paulina Ahlgrimm.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala kommun2019-12-11 13:16

Studenter som går på Wiks folkhögskola ett par mil sydväst om Uppsala är mycket kritiska mot skolans ledning. Det handlar bland annat om planerna på att lägga ner teaterlinjen. Eleverna menar även att lärarnas arbetstider har förändrats så mycket att det går ut över undervisningen.

Under tisdagskvällen hade studenterna bjudit in politiker från kulturnämnden vid Region Uppsala som driver Wiks folkhögskola.

– Vi vill prata direkt med politikerna och förklara vad vi tycker ska göras åt problemen här på skolan, förklarade eleven Paulina Ahlgrimm innan mötet.

Men den enda politiker som dök upp var Anders Cyrillus (L), ledamot i kulturnämnden. Han fick ändå ett varmt mottagande av den samlade skaran.

"Välkommen kära politiker", utropade någon från scenen i en av skolans lokaler och publiken applåderade den folkvaldes närvaro. Därefter framförde några elever korta uppläsningar och uppsättningar för att ge nämndrepresentanten en bild av konstformerna man arbetar med på skolan.   

Senare på kvällen hölls ett slutet möte där Anders Cyrillus fick tillfälle att prata med eleverna. Före mötet gjorde han dock klart att han inte kommit för att leverera några utfästelser eller lösningar.

– Jag är här för att lyssna och ta till mig vad eleverna har att säga.

Anders Cyrillus sa att kulturnämnden haft frågan på bordet sedan september.

Har ni inte kunnat lösa konflikterna under den tiden? 

– Vi har fått olika förklaringar från ledningen till varför den här situationen uppstått. Tydligt är att elever och lärare lägger mycket energi på konflikten men så kan vi inte ha det. 

Vad säger då eleverna? Under en pratstund med tidningen uppgav Astrid Cerin Ogunro att hälften av lärarna sagt upp sig eller är sjukskrivna.

– Lärarna har fått nya arbetstider som gör att de bara arbetar dagtid. Men vi har även verksamheter på kvällarna och då sker det numera utan lärare.

De studenter UNT talade med sa att de står på lärarnas sida mot skolledningen.

– Det fattas beslut som vi har svårt att förstå. I höstas hade vi repeterat länge inför en konsert men dagen innan fick vi veta att den ställdes in utan någon närmare motivering, berättar Ylva Wänstrand.

Kajsa Ravin, som tillträdde som kulturdirektör på Region Uppsala 2018, har tidigare uppgett i UNT att Wiks folkhögskola har haft fyra rektorer på fem år och att personalen under lång tid klagat på dålig arbetsmiljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!