De flesta provtagna i länet är i åldrarna 30-59 år. Men det är ändå bland den näst yngsta ålderskategorin, 10-19 år, som störst andel av de provtagna bär på antikroppar: 29,3 procent.
– Det är inte så många som testats i den här åldern, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare.
Barn under 16 år testas inte för antikroppar i fall inte en läkare bedömer det som medicinskt nödvändigt.
Lägst andel med antikroppar finns i åldersgruppen 70-79 år (7 procent). En annan grupp som sticker ut är de mellan 20 och 29 år. Av dem har 16,6 procent testat positivt.
– Det finns en viss oro för att följsamheten för att följa riktlinjerna inte är optimal bland unga vuxna. Det är en ålder då många upplever sig som odödliga och det är få i den åldern som blir svårt sjuka. Det kan ha varit mer sjukdom i den gruppen, konstaterar Anna Gillman.
I Region Uppsalas statistik finns även en uppdelning mellan personal och patienter. Inom personalkategorin ingår framför allt anställda på Akademiska sjukhuset och annan personal inom Region Uppsala, men även andra samhällsviktiga yrkesroller. 8,5 procent inom personalen och 14,5 procent av patienterna (allmänheten) testar positivt för antikroppar.
– Att färre sjukvårdspersonal insjuknat är ett bra betyg till vården, säger Anna Gillman.
De flesta testade bor i Uppsala. I Enköpings kommun har störst andel fått ett positivt provsvar, 13,9 procent. I Älvkarleby är andelen som testat positivt för antikroppar lägst, 7,9 procent.