Den 11 december började UL:s nya vintertidtabell att gälla. På sin hemsida meddelar man bland annat att "linje 119 får delvis ny linjesträckning och tätare trafik mellan Skölsta och Uppsala." En del i den nya linjesträckningen är att Norrhällby nu blir utan busstrafik.
För flera familjer i området innebär det att det inte längre finns någon buss som kan ta barnen till skolan och vuxna till jobbet. Nu startar de en namninsamling för att få tillbaka busslinjen. Namninsamlingen har i skrivande stund fått över hundra underskrifter.
UNT har träffat två familjer där både föräldrarna och barnen drabbas hårt av att bussen inte stannar i Norrhällby. Kinga Craciun och hennes två barn, samt Mariana Eriksson Gomez och hennes barn, har bott i området i ett respektive två och ett halvt år.
– Vi har ansökt om skolskjuts flera gånger men fått avslag. Vi blir avklippta här ute. Många som har flyttat hit har haft i beräkning att bussen ska gå så att man kan ta sig in till stan exempelvis, säger Kinga Craciun.
– Det begränsar allas liv, inte bara ungdomarnas. Det blir även svårt för släkt och vänner att komma hit på besök när ingen buss går, säger Mariana Eriksson Gomez.
Kingas son Valentin och Marians dotter Mia är två av barnen som drabbats hårt av att busslinjen ställts in. Sedan tidigare har det varit problem då bussen ofta kommit sent men nu när den inte går alls, och de måste gå drygt två kilometer extra längs en landsväg där hastigheten är 70 kilometer i timmen utan gångväg, till närmsta busshållplats blir situationen ohållbar.
– Det begränsar våra möjligheter att dels komma till och hem från skolan, men även att göra saker efter skolan. Det är helt hopplöst, säger Valentin.
– Det medför mycket stress för någon i min ålder och jag blir förbannad. Allting har förändrats till de sämre, säger Mia.
Elisabeth Klev har bott i området sedan 1980-talet och under en tid har hennes barnbarn bott hos henne då hon gått på gymnasiet i Uppsala. Men sedan busslinjen drog in har problemet blivit så stora att hon fått flytta till släktingar i Gävle för att pendla till skolan därifrån.
Från kommunens håll är man medveten om att en namninsamling gjorts och i ett mail till UNT skriver Maria Hasselgren, presschef på Trafik och Samhälle, att man alltid är öppen för synpunkter.
Hur ska de som drabbas av det här tänka nu?
– Det är givetvis tråkigt att de drabbas, men vi behöver ta hänsyn till var det byggs som mest och var det bor flest människor som behöver tillgång till kollektivtrafik.
– Bra att känna till är att det finns skollinjer som kommunen beställer till anvisad skola. Den linjen kommer att trafikera de hållplatser som tas bort från den ordinarie linjen. Alla får åka med den bussen – men den går som sagt till skola som kommunen beställt skolbuss till. Väljer man annan skola än den av kommunen anvisade, får man åka med befintlig linjetrafik. I övrigt måste vi hänvisa de som bor i Norrhällby till andra färdmedel.
För de som flyttat ut på landsbygden och räknat med att bussen går blir livet nu tufft – hur ser ni på det?
– Vi förstår att man kan bli besviken. Men vi behöver prioritera de områden där det bor flest människor som behöver tillgång till kollektivtrafik.