Efter 20 år – boken om Färnebofjärden är klar

Vissa idéer måste puttra länge. 20 år efter att Alf Linderheim och Stig Holmstedt började fundera på att skriva en bok om Färnebofjärden är den nu klar.

Alf Linderheim har tagit de många bilder som finns i boken ”Färnebofjärden – nationalparken vid Nedre Dalälven”. Hans vän Stig Holmstedt har skrivit texterna och illustrationerna i boken är gjorda av Jonas Lundin.

Alf Linderheim har tagit de många bilder som finns i boken ”Färnebofjärden – nationalparken vid Nedre Dalälven”. Hans vän Stig Holmstedt har skrivit texterna och illustrationerna i boken är gjorda av Jonas Lundin.

Foto: Privat/Alf Linderheim

Uppsala län2020-01-04 09:00

I slutet av 1990-talet gav Naturvårdsverket fortfarande ut böcker om svenska nationalparker. När Färnebofjärden skulle utses till nationalpark började vännerna Alf Linderheim och Stig Holmstedt diskutera ett gemensamt bokprojekt.

Det stora naturområdet förtjänade en egen bok, tyckte de.

– Stig har varit del av de ideella styrkor som drev fram att Färnebofjärden blev en nationalpark för 21 år sedan. Han kämpade mot både skogsbolag och myndigheter för att få det här området skyddat, säger Alf Linderheim som bor i Älvkarleby.

Men när de berättade om sin idé för Naturvårdsverket hade myndigheten slutat ge ut böcker. Diskussioner med andra förlag påbörjades men rann ut i sanden. Boken blev liggande, tills för ett par år sedan.

– Då hade Stig hade lyckats skriva färdigt ett manus. Och då nappade ett förlag på vår idé. Ingen kan påstå att vi jobbat med boken i 20 år, men det finns bilder i boken som jag tog redan då. Det går knappt att se skillnad på de bilderna och de som är tagna nu, säger Alf Linderheim.

Resultatet blev boken ”Färnebofjärden – nationalparken vid Nedre Dalälven”. I den skildras naturen, kulturen och djurlivet i nationalparken genom dagboksanteckningar, reportage, fotografier och illustrationer.

– Det jag tycker är mest fascinerande är Färnebofjärdens mångfald, blandningen av riktiga gammelskogar, stora öppna vattenytor, forsområden och en liten älvskärgård. Man får en väldig vildmarkskänsla, men om man är uppmärksam ser man att det finns gamla fäbodställen och kolmilor också, säger Alf Linderheim.

Nationalparken binder samman Uppland, Gästrikland, Dalarna och Västmanland och nås bland annat via Östa i Heby kommun. Området består av både myrmark, barrskog och lövskog och nationalparken är även känd för att vara ett populärt ställe för fåglar att häcka.

Trots att parken kan vara svåråtkomlig är den väl värd ett besök, menar Alf Linderheim.

– Det kräver lite av en att ta sig dit. Antingen att man går, åker skidor eller färdas på vatten. Det är väl också ett sätt att skydda naturen från att överexploateras.

Har parken förändrats under de 20 år som gått sedan er bokidé föddes?

– Visst sker förändringar. Samtidigt är det svårt att påstå att man ser klimatförändringar i parken. Men Stig, som är väldigt intresserad av fåglar, menar att vissa arter har blivit färre under de här åren, medan andra har ökat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!