Utvecklingen av pandemin har länge sett dyster ut i Uppsala län liksom i resten av landet. Men nu kan man se flera positiva tecken när Region Uppsala presenterade de senaste siffrorna över utvecklingen. Men helgerna, med minskad testning, innebär att det är en stor osäkerhet i siffrorna.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, sade på tisdagens presskonferens att de närmaste veckorna, när många väntas komma tillbaka till arbetsplatserna, kommer att vara kritiska för pandemins utveckling framöver.
Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, vill inte heller blåsa faran över, trots de positiva tendenserna.
– Vi har redan fallit lite neråt åt det goda hållet i folkhälsans statistik. Det är i alla fall ingen negativ trend i datan, allt blir lite bättre. Men vi har varit optimistiska förr och jag tror vi får se den här veckan an, när det blir lite mer vanlig vardag om det håller i sig, säger Johan Nöjd.
Statistiken över antalet nya fall i förhållande till befolkningen, den så kallade incidensen, har sjunkit. Incidensen över 14 dagar ligger nu på 638 i länet för de prover som analyserats, en nedgång från toppen före jul på 812. Det rullande medelvärdet över andelen positiva prover börjar närma sig 15 procent, efter att ha varit över 18 procent strax före nyår.
När man rangordnar landets 21 regioner efter vilka som har högst smittspridning hamnar Uppsala län på 13:e plats. Värst är läget nu i Skåne, Halland och Blekinge. Skåne har en incidens på 1 368 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Blekinge och Halland ligger både strax under 1 100.
En ytterligare osäkerhet är den brittiska varianten av viruset som man hittat flera fall av i Uppsala. Man misstänker att den kan vara mer smittsam, men några säkra data på detta finns inte ännu.
– Folkhälsomyndigheten håller på och tittar på mer stickprov från Uppsala från alla håll och kanter, säger Johan Nöjd.
I länets kommuner är smittspridningen fortsatt hög, om än nedåtgående, i Enköping, Tierp och Älvkarleby, medan den minskat betydligt i Uppsala och Knivsta. Att Norduppland ligger högt tror Johan Nöjd kan ha att göra med en närmare koppling till Gävle där man under en tid haft en större smittspridning.
Också när man tittar på provtagningen är trenden positiv. Antalet som bokat tid för covid-test är nu mycket lägre än nivån före helgerna. Kapaciteten i provtagningen är dock lika stor och det är nu lätt att hitta en tid för provtagning.
– Det är klart att vi hoppas att det ska vara ett trendbrott. Men vi vill vänta en vecka med vanliga vardagar innan man säger något säkert, säger Fredrik Settergren, chef för provtagningsenheten.
Han betonar att det är viktigt att de som har symtom också går och testar sig för att se om det kan vara covid-19.
– Det är så vi kan hjälpas åt att bryta alla smittkedjor, säger Fredrik Settergren.
Även sjukhusinläggningarna visar på en positiv trend. Strax före nyår låg 162 patienter på sjukhus med konstaterad covid-19. På tisdagen var den siffran nere i 118. Antalet nyinlagda patienter per rullande vecka har minskat från 80 till 51 under samma period.
– Det är positivt. Att man kunnat minska antalet patienter så här under helgen är ett gott tecken. Men det är en oerhört hög belastning på totalen i vården. Nu kommer många med andra sjukdomar till sjukhusen, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.