Sedan den 5 januari har andelen som testat sig för om de är smittade av covid-19 hållit sig stadigt under 15 procent, vilket varit en märkesnivå under lång tid. Det är också fortsatt lågt tryck på provtagningen, trots att kapaciteten på provtagningsstationerna åter är uppe på max efter helgerna. Det är två tydliga tecken på att smittan kan vara på väg ner.
– Vi kan bara hoppas att det är så att ledigheterna kylde ner pandemin i länet i stort. Men vi vågar inte känna oss trygga med det än. Det brukar ta några veckor efter att skolorna öppnar innan luftvägsinfektionerna tar fart, säger Mats Martinell. medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten.
Men faran är långt ifrån över, och den senaste rapporten från forskningsprojektet Crush covid visar att många områden i länet fortfarande har en hög smittspridning. Enköping, Tierp och Älvkarleby utmärker sig som de kommuner som har högst smittspridning just nu. Samtidigt är Östervåla och Österbybruk två områden där smittspridningen är hög. I Uppsala ökar smittan återigen i Gottsunda samtidigt som Sävja seglat upp som ett område med hög spridning.
– Det som annars är mest oroväckande just nu är Bålsta i Håbo kommun där smittspridningen ökar snabbt. Det är många i Bålsta som arbetar i Enköping, och det kan vara en hel del arbetsplatssmitta eller på tågen för dem som pendlar. Men det är spekulationer. Vi har sett liknande mönster i norra länet där vi ser att smittan från Gävleborg spridits mot pendlarorter som Tierp och Älvkarleby, säger Mats Martinell.
I den interaktiva kartan här nedanför visas hur stor andel som testat positivt i länets postnummerområden av dem som tagit pcr-test för pågående covid-smitta. Ju starkare röd färg, desto högre andel positiva prover. I områden som är grå- eller vitmarkerade finns för få invånare eller också har för få testat sig för att statistiken ska kunna visas.