– Lövplattmasken Obama nungara förekommer förmodligen regelbundet i Uppsala kommun. Vi har även fått rapporter om att den påträffats i Tierp, men det är inte bekräftat än, säger Artur Larsson på länsstyrelsens naturskyddsenhet.
Lövplattmasken kommer in till Sverige med växter och jord från framför allt odlingar i Nederländerna, som i sin tur har fått in den från ursprungslandet Argentina.
Fynd av masken har gjorts på flera platser i Sverige och det första fallet i Uppsala län gjordes i Enköping i augusti förra året. Där har nu kommunen beslutat att sätta in specialtränade hundar för att leta efter plattmasken i stadens parker, uppger Artur Larsson.
Under de senaste veckorna har Länsstyrelsen fått in flera rapporter om lövplattmasken även i Uppsala kommun.
– Senast på tisdagen upptäcktes den i krukor som redan planterats ut i Uppsala, säger Artur Larsson.
I början av januari beslutade EU att lövplattmasken skulle omfattas av förordningen om invasiva arter. Det innebär att det är förbjudet att inneha eller sprida växter där plattmasken följer med. Länsstyrelsen i Uppsala län skickade i början av året ut information om åtgärderna till omkring 600 företag i länet, och man kommer att följa upp att reglerna följs och att trädgårdsanläggningar har rutiner för att upptäcka masken och vidta åtgärder mot den.
– Uppmärksamheten har höjts. Det är nog anledningen till att vi får in fler observationer nu, säger Artur Larsson.
Hur väl lövplattmasken klarar sig i det svenska klimatet är oklart. Men breder den ut sig kan den orsaka mycket skada eftersom den bland annat livnär sig på daggmaskar, som i sin tur är viktiga för nedbrytningsprocesser. Blir det färre daggmaskar kan det bli sämre förutsättningar för lantbruk och trädgårdsodling.
Nu under våren är det många som åker till handelsträdgårdar och köper nya växter för trädgården och uteplatser. Då är det extra viktigt att förhindra spridning genom att syna jorden i krukorna efter plattmaskar och deras ägg innan man planterar dem.
Artur Larsson råd är att sänka ned plantorna i 38–39-gradigt vatten i cirka 15 minuter.
– Det räcker för att ha ihjäl plattmasken och sannolikt även äggen, säger han. Det är också viktigt att rapportera fyndet till oss, helst med bild, så att vi kan kartlägga spridningen.
Fakta
Fullvuxna lövplattmaskar är cirka 5-8 cm långa och 0,5 cm breda. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.
Källa: Länsstyrelsen i Uppsala län