Trots rapporter om att många människor börjat ignorera råden om att hålla avstånd talar det mesta för att smittspridningen minskar kraftigt.
Under sommaren har antalet patienter som vårdas för covid-19 successivt minskat. Just nu är antalet covid-patienter på sjukhusen i Uppsala län nere på samma nivåer som i mitten av mars. På torsdagen rapporterade Region Uppsala att 32 patienter vårdas med covid-19, 3 på intensivvårdsavdelning.
Det kan jämföras med toppnoteringen från april, då som mest 128 patienter vårdades för covid-19 i länet. Toppen i intensivvården var 28 patienter.
– Jag tror att vi har fått bukt med det värsta, vi tolkar det så. Det visar även de prover som tas, säger Inge Bruce, chefsläkare på Region Uppsala.
Av de så kallade pcr-tester, som visar om man har en pågående covidinfektion, och som togs förra veckan var 3,6 procent positiva. Före sommaren var andelen positiva test cirka 10 procent.
Vad tror du att den minskade smittspridningen beror på?
– Jag tror vi är duktiga på att hålla avstånden. Det kan också bero på att viruset försvinner snabbare när det är varmt och torrt.
Samtidigt kommer det många rapporter om trängsel.
– Jag har inte sett något sådant själv. Jag tror att vetskapen är så pass hög att man är försiktig. Dessutom umgås vi inte på samma sätt på till exempel arbetsplatser under semestern. Det har vi kunnat se med influensaepidemier som gått ner under sommaren och sedan kommit igen till hösten.
Vad betyder det för coronasituationen i höst?
– Vissa tror att det kommer en andra våg. Jag tror att det är troligare att det kommer små utbrott på vissa ställen och ingen stor andravåg. Men vi kommer att fortsätta att behöva hålla distansen. Någon flockimmunitet tror jag inte vi kan hoppas på.
Hur påverkar det situationen i vården?
– I och med att smittan går ner så pass mycket kommer det troligen att vara mycket få som vårdas för covid i september. Då hoppas jag att vi kan börja jobba av vårdskulden som upparbetats under våren, säger Inge Bruce.
För att helt få bukt med pandemin tror han det behövs ett vaccin.
Hur ser du på risken för biverkningar som vid vaccinationen mot svininfluensa då en del fick narkolepsi?
– Med det vaccinet hade man anpassat vaccinet för att det skulle ge snabbare effekt. Det var den delen som gav biverkningarna. Det kommer inte att förekomma igen, säger Inge Bruce.