På bara två veckor är det sex skolor i Uppsala län som drabbats av inbrott.
Tjuvarna har stulit ipads och datorer, enligt polisen, och vid en skola kom de över stöldgods till ett värde av cirka 500 000 kronor. Polisen varnar även för att tjuvarna gärna återkommer till skolor de redan slagit till mot efter att skolan inhandlat ny utrustning.
Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen, vill inte uppge vilka skolor det är som har drabbats.
– Det är på grund av säkerhetsskäl. Det kan öka risken för att de utsätts igen, säger Mikael Hedström.
Inbrotten sker snabbt och upplägget är närmast professionellt. Gärningsmännen hinner ofta försvinna med stöldgodset innan väktare hinner fram till platsen, berättar han.
– Det har gått till på olika sätt vid olika skolor, men ibland bryter de sig in via entrédörrar och fönster. Man krossar sällan fönsterrutor – utan de lossar snarare hela rutan och tar sig in.
Misstänker ni att det är samma gärningspersoner som slagit till vid samtliga skolor?
– Det går inte att utesluta. Enligt vår erfarenhet är det en viss typ av gärningsmän som begår dessa brott och det handlar om organiserad brottslighet. Det finns en stor efterfrågan på ipads, datorer och laptops i den kriminella världen, säger han.
Från polisens sida, finns det någon tanke på att övervaka drabbade skolor?
– Nej, vi har inte de resurserna. Men vi försöker samarbeta med skolorna så att de har ett bra skalskydd och att de förvarar sina värdesaker på ett bra sätt och att de märker sitt värdegods på ett bra sätt, säger han.
Nu uppmanar polisen alla som bor i närheten av skolor till att vara uppmärksamma på vad som händer kring skolorna, efter skoltid.
– Håll utkik efter fordon eller människor som inte brukar befinna sig runt platsen, säger han.
Polisen tar gärna emot tips om iakttagelser och händelser som kan kopplas samman med inbrott på skolorna.
– Om man har sett samma bil köra förbi i området flera gånger, memorera registreringsskylten. Ta gärna en bild på saker som känns misstänkta om du kan göra det på ett smidigt sätt, säger Mikael Hedström.
Vet du mer?
Tipsa oss på tipsa@unt.se