Klubbföreträdare får fängelse för penningtvätt

En hög företrädare för en idrottsklubb i Uppland har dömts till över tre års fängelse för grov penningtvätt. Den dömde arbetade kvar i klubben en tid efter domen.

Enligt domen har flera kontakter mellan personer som dömts och som figurerat i utredningen tagits på Solvalla. Den dömde klubbföreträdaren har uppgett att han har ett svårt spelmissbruk.

Enligt domen har flera kontakter mellan personer som dömts och som figurerat i utredningen tagits på Solvalla. Den dömde klubbföreträdaren har uppgett att han har ett svårt spelmissbruk.

Foto: TT/Montage

Uppsala län2021-01-31 12:00

Den dömde klubbföreträdaren har enligt domen tagit emot 11 miljoner kronor från flera bolag och ett par privatpersoner. Pengarna har han sedan fört vidare till en rad konton på olika banker, till andra personers konton samt också konsumerat. Det slår Västerås tingsrätt fast i en dom från i höstas. Domen är överklagad.

De 11 miljonerna kommer från bolag och personer som stått i fokus i en tidigare upprullad ekobrottshärva. Där dömdes flera personer, bland annat två från Uppsala län, för ekobrott kopplade till försäljning av lastpallar i Thailand. 

Den nya domen tar upp vart pengarna från lastpallshärvan sedan tagit vägen. Fyra personer döms, varav en förutom klubbföreträdaren har koppling till Uppsala län. 

Klubbföreträdaren får det överlägset längsta straffet, tre år och sex månader. Hans egen version är att han fått stora summor pengar, men inte alls vetat att det var så mycket som 11 miljoner. Enligt honom har det handlat om lån han fått och han har inte vetat att pengarna kunnat vara brottsliga.

Han har också sagt att han har ett svårt spelmissbruk och har spelat bort så gott som allt av pengarna. 

Men enligt tingsrätten är det bevisat att pengarna förts ut från flera bolag och ett par privatpersoner i lastpallshärvan till klubbföreträdaren, och att han och de andra dömda fått och hanterat pengarna med uppsåtet att dölja att de kom från brottslig verksamhet. Deras förklaringar till varför pengarna har förts över är så "osannolika att dessa kan lämnas helt utan avseende", skriver tingsrätten.  

Domen föll i oktober. Men så sent som i december var klubbföreträdaren intervjuad i medier i sin föreningsroll.

Enligt medierapportering nyligen arbetade den dömde kvar i klubben en tid efter domen. I en intervju framhöll föreningen att gärningarna ska ha gjorts innan han blev anställd i klubben.

Att han helt nyligen slutat arbeta för klubben ska enligt intervjun främst ha ekonomiska orsaker, men även domen ska ha spelat in. 

UNT har bett att få ställa frågor till företrädare för klubben. Föreningen avböjer dock fler intervjuer och hänvisar i ett sms till det man redan sagt i andra medier.

– Personen i fråga är inte längre kvar på sin post. Det finns inget mer att tillägga. En överklagan är gjord och av respekt för rättsväsendet och rättsprocessen så vill vi inte kommentera ämnet ytterligare, skriver klubben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!