Kommunerna skippar visir i äldrevården

Kommunerna i länet börjar nu lätta på kraven på skyddsutrustning för personalen i äldrevården. Nu räcker det med munskydd. Visir behövs bara vid risk för stänk och vid misstänkt eller bekräftad smitta.

Birgitta Lytsy, överläkare på sektionen för vårdhygien, Akademiska sjukhuset.

Birgitta Lytsy, överläkare på sektionen för vårdhygien, Akademiska sjukhuset.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala län2021-05-19 21:11

Först ut är Enköpings kommun, som i ett pressmeddelande, berättar om de nya direktiven. Enligt Enköpings kommun är det dock ett beslut som de medicinskt ansvariga sköterskorna i länets alla kommuner har fattat med bakgrund i Folkhälsomyndighetens råd när fler i äldrevården blivit vaccinerade.

Birgitta Lytsy, överläkare på sektionen för vårdhygien, säger att vårdhygien inte har ändrat sina rekommendationer. Men hon påpekar också att vårdhygien inte är den instans som fattar beslut om detta.

– I verksamheterna kan det finnas andra överväganden om arbetsmiljö och annat som vi inte har insyn i. Till exempel på barnsjukhuset har man sett att barn blir rädda när de inte ser sina föräldrars ansikten. Därför har de bara visir och inte munskydd där. Inom äldrevården kan det finnas faktorer som hur lätt eller svårt det är att kommunicera med brukarna, säger Birgitta Lytsy.

Hon säger att vårdhygien ännu inte har fått veta vilket beslut som kommunerna fattat, men att de ska ha ett möte om frågan senare i veckan.

– Oavsett vilket beslut de medicinskt ansvariga sköterskorna fattar så stödjer vi dem i det, säger Birgitta Lytsy.

Visir används främst för att skydda den som bär det eftersom det finns receptorer för coronaviruset i ögonen. För att skydda andra från smitta, det man kallar source control, är det viktigare med munskydd vid nära kontakter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!