Krav på munskydd för alla inom slutenvården

Det är nu obligatoriskt att bära munskydd för samtliga som vistas i lokaler inom den slutna sjukvården i Region Uppsala.

”Munskydd minskar spridningen av mikroorganismer. Fast det viktigaste är fortfarande att hålla avstånd”, framhåller Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionsavdelning.

”Munskydd minskar spridningen av mikroorganismer. Fast det viktigaste är fortfarande att hålla avstånd”, framhåller Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionsavdelning.

Foto: Johan Nilsson/TT/Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Uppsala län2021-01-21 18:18

Från denna vecka breddar Region Uppsala användningen av munskydd inom slutenvården. Tidigare har kravet gällt främst personalen. Numera omfattar den nya bestämmelsen även såväl patienter som besökare. 

Regeln gäller inom den slutna sjukvårdens vårdlokaler, men inte i till exempel kontor. Inte heller vårdcentraler eller andra ställen inom primärvården omfattas.

Kommer personer som inte vill ha på sig munskydd att avvisas?

– Nej, det har vi inte rätt att göra. Men vi kommer att påminna dem om att man måste använda munskydd, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionsavdelningen.

Kommer ni att dela ut munskydd till de som besöker sjukvården?

– Ja, det ska finnas tillgängligt vid bland annat entréer.

Är munskyddskravet en symbolisk åtgärd?

– Nej, det är ett tillägg till andra åtgärder. Munskydd minskar spridningen av mikroorganismer. Fast det viktigaste är fortfarande att hålla avstånd, framhåller Fredrik Sund.

Under torsdagens presskonferens med Region Uppsala gav Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, sin bild av pandemiläget.

– Det har blivit lite bättre i regionen men det är fortfarande en skogsbrand som pågår för fullt. Dock har inte sommarregnet kommit än, sa han.

Vaccineringen pågår för fullt i länet. Enligt smittskyddsläkaren Anna Gillman ges vaccinet till människor så fort leveranserna anländer. 

Cirka två-tre procent av befolkningen i länets kommuner har hittills fått en första dos vaccin. Bland de som bor på äldreboenden är siffran 84 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!