Den föreslagna förändringen på jourmottagningarna i Tierp och Östhammar har orsakat många frågor och skapat oro.
Om några veckor väntas vårdstyrelsen ta beslut om att det inte längre ska finnas någon läkare på plats på mottagningarna nattetid. I stället ska mottagningarna bemannas av en sjuksköterska och en undersköterska som vid behov kan ta kontakt med läkare på telefon. Det här ska gälla från klockan 22 till 08, enligt förslaget.
– Vi ska inte stänga jourmottagningarna och sjuksköterskor ska inte ta över läkarnas arbetsuppgifter, det är viktigt att understryka. Och det här är inte ett besparingsförslag utan handlar om hur vi använder distriktsläkarnas tid, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i vårdstyrelsen.
Enligt henne är den främsta anledningen till förändringen nya regler kring dygnsvila.
En distriktsläkare som är på plats på natten måste vara ledig dagen före och dagen efter ett nattpass. Enligt regionen skulle det innebära att läkarna inte kan träffa lika många patienter dagtid, vilket i sin tur skulle leda till kraftigt försämrad tillgänglighet för patienterna och sämre arbetsmiljö för medarbetarna på vårdcentralerna.
– Ett alternativ hade varit att ta in hyrläkare på nätterna. Men det hade blivit för dyrt, säger Vivianne Macdisi.
Enligt Region Uppsalas siffror träffar läkarna på jourmottagningarna i nuläget i snitt 1–2 patienter per natt.
– Vissa hade kunnat söka vård på dagtid, men vi ser också att jourmottagningarna i dag tar emot för sjuka patienter som borde ha skickats direkt till Akademiska sjukhusets akutmottagning. Det finns en stor fara i det, säger Vivianne Macdisi.
Ni säger ofta att Akademiska sjukhuset behöver avlastas, varför förstärker ni då inte verksamheterna i länet?
– Vi har gjort stora förstärkningar av vården i både Tierp och Östhammar. Men det är viktigt att framhålla att på jourmottagningarna bedrivs primärvård, inte akutsjukvård. Det är olika vårdnivåer.
Vad säger du till exempelvis till en Gräsöbo som nu kommer behöva åka hela vägen till Uppsala för att kunna träffa en läkare nattetid?
– En person som är akut, allvarligt sjuk och i behov av att träffa en läkare ska inte vända sig till jourmottagningen i dag heller. Då ska man vända sig till akutmottagningen på Akademiska sjukhuset.
Är det inte bättre att träffa en läkare än ingen alls?
– Det är skillnad på en distriktsläkare och en akutläkare. På jourmottagningen kommer det finnas en sjuksköterska som patienten får träffa och som kan ta kontakt med läkare på telefon och avgöra vilken typ av vård patienten behöver.
När ska man då som patient vända sig till jourmottagningen?
– Jourmottagningen är som en vårdcentral, men som är bemannad nattetid. Dit kan man vända sig när vårdcentralen är stängd och man inte kan vänta.
Varför inte öppna en regelrätt akutmottagning i Norduppland?
– Det är en fråga för Akademiska sjukhuset.
Om man vänder på det: Varför inte stänga jourmottagningarna helt och lägga pengarna på något annat?
– Vi behöver vara lyhörda för invånarnas behov. Det finns en trygghet i att man kan vända sig till en vårdinrättning även nattetid där man kan få vägledning. Vi anser att det vore väldigt olyckligt att stänga mottagningarna, säger Vivianne Macdisi.
Exakt när förändringen kan träda i kraft är oklart, men troligtvis under senhösten.
Läkare, sjuksköterska och undersköterska kommer fortsätta bemanna jourmottagningarna i Tierp och Östhammar på vardagar, klockan 17–22 och på helger, klockan 08–22.