Mobila närvårdsteam är en del i strategin för framtidens "nära vård", där man vill undvika att den allt större gruppen multisjuka äldre läggs in på sjukhus. De mobila teamen består av en läkare och en sjuksköterska åker runt och träffar patienter i hemmet när de har svårt att ta sig till vårdcentralen.
Bokningen görs antingen av en sjuksköterska vid 1177 eller av de medicinskt ansvariga vid ett äldreboende. Det går inte att själv ringa och beställa ett vårdteam som kommer hem till en.
Siffrorna i utvärderingen av de mobila teamen är visserligen osäkra och bygger mycket på antaganden om vad utfallet hade blivit om det mobila teamet inte hade träffat patienten i hemmet. Men en försiktig uppskattning visar att de mobila närvårdsteamen sparat in dubbelt så mycket som de har kostat. Totalt har sjukhusinläggningar motsvarande fem vårdplatser om dagen kunnat undvikits.
– Den största vinsten är dock för patienten som får behandling i hemmet, säger Mattias Taflin, verksamhetschef för de mobila teamen.
I framtiden väntas gruppen äldre öka kraftigt. Det blir en utmaning för vården då det är en grupp som med komplexa diagnoser tar upp stora vårdresurser. Flera utredningar har pekat på att vården behöver ställas om så att den högspecialiserade sjukvården, där en vårdplats kan kosta från 7 300 kronor per dygn och uppåt, i första hand prioriteras för de patienter som behöver sjukhusets specialister. Vård på en lättare nivå ska ges närmare hemmet.
En nationell utvärdering görs nu av Jon Rognes, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, för Sveriges Kommuner och Regioner. Han kommer fram till liknande resultat som den lokala utvärderingen i Uppsala. Jon Rognes säger att utvärderingen är svår eftersom de kostnader man undvikit inte finns i ekonomisystemet. Det finns heller inga siffror som visar hur många av de patienter som i dag kommer till akuten som hade varit betjänta av ett mobilt team i stället. Mobila team är ingen universallösning.
– Det viktigaste är att den här insatsen riktas mot rätt målgrupp så att man verkligen undviker sjukhusvård. Det finns exempel där man infört det på ett sådant sätt att det blir dyrare. Riktar man det mot en för bred målgrupp skjuter man mot för enkla mål. Det blir dyrt och man får ingen effekt. Snävar man in det för smalt når man inte de mest behövande, säger Jon Rognes.