Prognosen: Då kan Uppsalaborna åka till Norge

I mitten av juli kan smittspridningen i Uppsala län ha minskat så pass att regionen klarar de norska inresereglerna. Detta om minskningen fortsätter i samma takt som hittills.

Johan Nöjd säger att covidstatistiken nu ser ljus ut.

Johan Nöjd säger att covidstatistiken nu ser ljus ut.

Foto: TT/UNT arkiv

Uppsala län2021-06-01 07:30

De norska inresereglerna är en milstolpe som indikerar att smittspridningen har sjunkit till en låg nivå. Gränsen för att slippa den norska karantänen går när incidensen, det vill säga antalet nya fall av covid-19 under en 14-dagarsperiod per 100 000 invånare, är under 25. Dessutom ska andelen covidtester som är positiva vara under 4 procent.

De här reglerna tillämpas på enskilda regioner i Sverige.

Uppsala län har fortfarande en god bit kvar innan vi når dessa nivåer. Incidensen i länet ligger just nu på 236 och andelen positiva prover på 4,9 procent. För att nå de nivåer som Norge godkänner för inresa behöver antalet nya fall per vecka i Uppsala län komma ner till 48 från dagens nivå på 370. Men om nedgången fortsätter i samma takt som hittills är en Norgesemester ingen utopi för Uppsalaborna enligt en uträkning som UNT gjort.

De senaste två veckorna har minskningen i antalet fall per vecka pendlat mellan 30 och 40 procent jämfört med närmast föregående 7-dagarsperiod. Den senaste noteringen, där prover tagna fram till den 30 maj är medräknade, är minskningen 31 procent. Kan Uppsalaborna hålla rekommendationerna på samma sätt, så att smittan fortsätter minska 30 procent per vecka, tar det sex veckor att nå nivån som krävs för inresa till Norge. Kan minskningen hållas på 40 procent per vecka tar det fyra veckor att nå dit, medan det krävs drygt 7 veckor om antalet nya fall minskar med 20 procent per vecka.

Sammantaget innebär det att Norge skulle kunna öppna gränsen för Uppsalaborna någon gång i mitten av juli om nedgången fortsätter i samma takt som hittills.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare med rötterna i Norge, gläds åt utvecklingen.

– Tittar man på siffrorna är det ingenting som ser negativt ut i dag. Det är bara farhågor om vad som händer om hela samhället kollektivt slappnar av som kan oroa, säger Johan Nöjd.

Han pekar på att det framåt midsommar kommer att ha gått tre veckor sedan den stora gruppen över 50 år har fått sin första vaccindos. Det kommer också att hjälpa till att minska smittan, samtidigt som det väntas ha stora effekter på sjukhusinläggningarna.

– Frågan är hur mycket det kostar om folk börjar vara lite mer oförsiktiga. En skillnad mot förra sommaren är att vi har den brittiska varianten som är mer smittsam, säger Johan Nöjd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!