De senaste siffrorna över covidsmittan i länet lades ut i fredags den 25 februari. Då hade proverna tagna fram till den 23 februari hunnit analyseras. Då var 28,5 procent av den senaste veckans prover positiva. Det är en kraftig minskning från toppen kring månadsskiftet januari/februari då 51 procent som testade sig hade covid. Men det är högt över nivåerna tidigare under pandemin.
Frågan är om man då kan blåsa faran över?
Johan Nöjd, smittskyddsläkare, konstaterar att covidsmittan fortfarande är en realitet i högsta grad. Oron är också att det kan komma nya virusvarianter.
– Det går neråt i sjukvården, även om det fortfarande kommer in dåliga patienter som går direkt till en högre vårdnivå. Som tidigare är de ovaccinerade eller immunsupprimerade. Fortfarande är det hög sjukfrånvaro och kraftig påverkan på vårdplatssituationen, säger Johan Nöjd och fortsätter:
– Sammantaget är vi lite besvikna över att det fortfarande är så pass mycket belastning som det är på sjukhuset.
Johan Nöjd säger att situationen i skolorna dock har vänt.
– Jag hade ett möte med skolledarna i dag, och alla rapporterar att det ser bra ut i skolorna. Det är rimligt att tro att omikron har sköljt igenom klass efter klass. Där kan man se framtiden an med större tillförsikt.
Hur ska man tänka ute i samhället som läget är nu, är faran över?
– Har man haft omikron efter nyår, som många har haft, är det osannolikt att man blir smittad i närtid. Samma sak om man har fått sina tre, eller för de äldsta fyra, doser vaccin så kan man känna sig trygg. Men är man helt ovaccinerad så ska man vara medveten om att det fortfarande är mycket smitta i samhället, säger Johan Nöjd.
När Region Uppsala har avvecklat den regionala särskilda sjukvårdsledningen innebär det också att arbetet läggs om i praktiken. Det är också skälet till att den offentliga covidrapporteringen lagts ned, enlig Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.
– Som siffrorna ser ut nu är de svåra att jämföra över tid. Vi kommer att göra veckovisa sammanställningar internt, säger Mikael Köhler.
Innebär det här att covid inte längre är samhällsfarlig?
– Det är fortfarande en samhällsfarlig sjukdom, klassningen är också en juridisk fråga. Men som situationen ser ut nu arbetar vi lite annorlunda i övervakningen, säger Mikael Köhler.