Fem syskon i länet är försvunna sedan i somras. Socialtjänsten beslutade att omhänderta barnen enligt LVU (lagen om vård av unga) efter misstankar om misshandel och vanvård – men hann aldrig göra det innan familjen gick under jorden. Familjen hävdar att de utvandrat till USA, men socialtjänsten och domstolarna tror att barnen hålls gömda någonstans i Sverige.
UNT har varit i kontakt med pappan i familjen. Hans inställning är att familjen utsatts för en komplott iscensatt av socialtjänsten i den berörda kommunen.
– Det har omöjliggjort för oss som familj att bo kvar i vår hemkommun, såväl som i Sverige. Socialtjänsten har gjort allt i sin makt för att hitta minsta skäl till att omhänderta barnen, säger pappan.
På frågan om var barnen finns nu, svarar han att de "befinner sig precis där de är folkbokförda", alltså enligt uppgift i USA. Barnen ska vara inskrivna i amerikanska skolor och förskolor, men några bevis för detta kommer familjen inte presentera, trots att både socialtjänsten och domstolarna efterfrågar det.
– Vi är inte livegna eller redovisningsskyldiga till varken socialtjänsten, socialnämnden eller domstolen. Vi har flyttat precis som tiotusentals svenskar gör varje år. Varför ska just vi ifrågasättas?
Pappan säger att hans förtroende för socialtjänsten är "0,0 procent" och ser myndigheten som "en sadistisk sekt i och med att de missbrukar sin position till det grövsta".
Enligt vad UNT erfar har den socialtjänsten varit ute vid familjens hus vid flera tillfällen tillsammans med polisen och letat efter barnen. Ärendet kringgärdas av stark sekretess så socialchefen i den berörda kommunen är förtegen.
– Vi uttalar oss inte i det enskilda ärendet, säger hen.
Barnens juridiska ombud vill inte heller uttala sig med hänvisning till sekretess.
Katja Friberg, socialchef för barn- och ungdomsavdelningen i Uppsala kommun, kan uttala sig generellt om LVU-ärenden. Enligt henne är det ytterst ovanligt att en familj försvinner innan ett beslut kan verkställas.
– Sådana fall är extremt knepiga, vi har kanske ett fall per år, om ens det. Däremot är det vanligare att ungdomar avviker från HVB-hem, säger hon.
Vad kan en socialnämnd göra i sådana här fall?
– Det enda verktyg vi kan använda oss av är att ta hjälp av polis för att föra barnet i fråga till den plats där det ska vara. Sociala myndigheter gör även egna efterforskningar och man försöker få kontakt med familjen på olika sätt. Om vi får uppgifter om var familjen eller barnen befinner sig kan vi meddela polisen som då kan åka till adressen.
I dag råder det sekretess mellan kommunerna, vilket försvårar socialtjänstens arbete.
– De kan flytta till en annan kommun där socialnämnden inte har en aning om det finns ett beslut om LVU. Här har vi uppvaktat regeringen för att få till en ändring i lagen, säger Katja Friberg.
Om man inte kan hitta en familj för att verkställa ett LVU-beslut fortsätter domen ändå gälla. Socialtjänsten behöver regelbundet göra en ny bedömning om LVU ska upphöra eller kvarstå. Den bedömningen ska meddelas till domstolen.
– I de fall barnen förts utomlands, till ett land som saknar samarbetsavtal med Sverige, är det ännu svårare. Vi tar alltid kontakt med Utrikesdepartementet och försöker samarbeta med lokala myndigheter, säger Katja Friberg.
Att gömma sig för att undkomma en LVU-dom är inte brottsligt och även här har det efterfrågats en skärpning av lagen.
Brottsrubriceringen egenmäktighet med barn har testats i ett ärende som uppmärksammats i Dagens Nyheter i början av 2022, där en familj i Halland gick under jorden för att undkomma ett beslut om omhändertagande av tre barn.
Föräldrarna hade, likt familjen i länet, inte hunnit delges domen. Därför begick de inte något brott när de försvann med barnen, enligt kammaråklagare Eva Lotta Swahn.
Hade barnen hunnit bli placerade och sedan tagits från sitt familjehem hade det däremot varit straffbart.
Förra regeringen tillsatte en utredning som blev klar 2022 och den föreslår att det ska vara straffbart att föra bort ett barn i syfte att undvika ett omhändertagande. Men inget lagförslag har presenterats än.
Under tiden kvarstår frågan: Var befinner sig de fem uppländska syskonen?