Så ska kön till tandläkaren kortas

Köer till Folktandvården och många sjukskrivna. Nu satsar regionstyret två miljoner kronor på att vända utvecklingen. 
– Arbetsmiljön är ansträngd, säger Vivianne Macdisi (S).

Nu vill Region Uppsalas politiska styre satsa två miljoner på att korta köer och få ned de höga sjukskrivningstalen hos Folktandvården.

Nu vill Region Uppsalas politiska styre satsa två miljoner på att korta köer och få ned de höga sjukskrivningstalen hos Folktandvården.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala län2025-05-24 11:00
  • Folktandvården i Region Uppsala planerar att införa ett nytt bokningssystem för att minska långa väntetider för patienter. Systemet har testats framgångsrikt i Kalmar och kommer nu att testas i Gottsunda.
  • Region Uppsalas politiska styre har beslutat att investera över två miljoner kronor för att minska både väntetider och sjukfrånvaro inom Folktandvården.
  • Det nya bokningssystemet förväntas inte bara förbättra tillgängligheten för patienter, utan också minska stress och sjukfrånvaro bland personalen.

Det finns patienter som vittnar om att det kan ta flera månader innan man får tid för en vanlig undersökning. Blir tandläkaren dessutom sjuk och måste boka av tiden kan väntetiden öka ytterligare.

– Det handlar om några få kliniker, men ingen av klinikerna har extremt lång väntetid. Vi har i flera omgångar tampats med tillgängligheten kopplat till att personal bytts ut på klinikerna, säger Anna-Cari Lindh, chefstandläkare på Folktandvården i Region Uppsala. 

Samtidigt är hon tydlig med att barn samt patienter med akuta besvär alltid prioriteras.

Regionstyret vill att Folktandvården i Uppsala testar ett nytt bokningssytem på två av de kliniker som har längst väntetid.
Regionstyret vill att Folktandvården i Uppsala testar ett nytt bokningssytem på två av de kliniker som har längst väntetid.

I stort sett har Folktandvården betat av den uppdämda kö som uppstod under pandemin då tandvården fick låna ut både personal och utrustning. Under lång tid kunde man inte heller ta emot de sköraste patienterna på grund av smittrisken.

– Vi har minskat köerna avsevärt genom exempelvis lördagsarbete och systematisk planering. Nu bibehåller och förbättrar vi vår tillgänglighet trots hög befolkningsökning, ökat antal regionuppdrag och hård konkurrens, säger Anna-Cari Lindh.

Samtidigt brottas Folktandvården med höga sjuktal. I april i år var drygt 10 procent av de anställda sjukskrivna. Varför det ligger så högt finns det ingen enkel förklaring till, men kartläggning pågår, berättar HR-chefen inom Folktandvården, Sofia Koskinen Stenzelius. 

– Vi tittar på siffrorna och ser vissa mönster, men förklaringsmodellerna är inte tydliga, säger hon.

Folktandvården jobbar aktivt med att minska sjukfrånvaron, men det krävs mer resurser, är hennes slutsats.

– Det behövs någon som är specialiserad på att samordna, som kan hjälpa cheferna att vända trenden, säger hon.


Köerna till tandvården ser olika ut i länet, men förtroendet för Folktandvården är högt, menar vårdstyrelsens ordförande Vivanne Macdisi (S).
Köerna till tandvården ser olika ut i länet, men förtroendet för Folktandvården är högt, menar vårdstyrelsens ordförande Vivanne Macdisi (S).

Region Uppsalas politiska styre har fattat beslut om att satsa drygt två miljoner kronor på Folktandvården för att få ned både köer och sjuktal.

S, MP, V och C vill lägga en miljon kronor på att testa ett nytt bokningssystem, som provats med gott resultat i Kalmar. 

I stället för att ständigt fyllas på, ska tidboken endast vara öppen i sex veckor framåt. De första fyra veckorna styrs tiderna av patientunderlaget, de sista två veckorna ska det finnas lediga tider. 

– Det kommer att öka flexibiliteten, säger vårdstyrelsens ordförande Vivianne Macdisi (S).

Erfarenheterna från Kalmar visar att tillgängligheten ökade. Men det hade även en annan positiv effekt: Sjukfrånvaron sjönk. De som arbetade i systemet vittnade om att de fått bättre överblick över patienterna och att stressen minskat.

Regionstyret lägger också en knapp miljon kronor på en tjänst som rehabsamordnare, som ska ha fokus på att vända den höga sjukfrånvaron. 

– Det här är konkreta förslag från verksamheten själv, som kommer göra direkt skillnad i verksamheten för både patienter och medarbetare. Vi hoppas att det ska få effekt ganska snabbt, säger Vivianne Macdisi.

Hon berättar att hon som politiker uppvaktats av patienter som får vänta länge på en tandläkartid. 

– Jag har även talat med medarbetare som säger att arbetsmiljön är ansträngd, säger hon.

Den nya tidboken ska testas i Gottsunda och faller det väl ut kan den implementeras på flera platser i länet.

Köerna till tandvården ser olika ut i länet, men förtroendet för Folktandvården är högt, menar Macdisi.

– Det kryllar av privata aktörer, men upplänningarna köar ändå till folktandvården. Folktandvården med sin prisgaranti och det faktum att man inte tar ut vinster förknippas med trygghet och hög medicinsk kvalitet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!