Smittan har nått platå – men ökar snabbt i Heby

Den senaste veckan har den snabba ökningen av smittspridningen i länet stannat av. Men nivån är fortsatt hög, vilket ger risk för ett fortsatt högt tryck på vården.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala län2021-04-16 20:30

Efter toppen vid påskhelgen har andelen positiva prover, bland dem som testar sig, på en vecka minskat med över två procentenheter, från 15 till 12,9 procent. Tittar man på antalet konstaterade fall har nivån i länet varit stabil den senaste veckan.

Men skillnaderna mellan kommunerna i länet är stora. Medan smittotalen minskar i Uppsala kommun så ökar smittan kraftigt i Heby. Antalet konstaterade fall per rullande vecka har i Heby ökat från 48 till 86 sedan den 5 april. I Uppsala har siffran minskat från en topp på 1285 till 1047. 

Räknar man på incidensen, det vill säga antalet nya fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är den 991 i Heby och 947 i Uppsala. Högst ligger Håbo och Tierp med 1262 respektive 1140

Som vanligt måste man dock ta siffror för mindre områden och kommuner med en nypa salt, eftersom ett enskilt utbrott kan få stort genomslag i statistiken.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare, har också noterat att man kan skönja ett trendbrott, men tycker att det fortfarande är lite för tidigt att glädjas åt siffrorna.

– Tittar man bara på staplarna över antalet nya fall så ser det ut som om ökningen stannat av. Det som är positivt är att andelen positiva prover går ner. Men det är ännu ganska mycket som ska till innan jag vågar vara optimistisk, säger Johan Nöjd.

Han säger att han hoppas att regionens kampanj med slagordet om personlig lockdown ska få genomslag i folks beteende också.

– Jag har fått en del reaktioner där någon sagt att de tänkt ha en födelsedagsfest till helgen men nu har ställt in det. Om man uppnår några sådana förändringar är det positivt.

Att man ska undvika fester har ni varit tydliga med i flera månader, vad är det som gör att det inte gått fram tidigare?

– Man kan tycka det. Men det är inte alla som lever i den här världen. Många håller sig uppdaterade och vet vad som gäller. Andra bryr sig inte om det vad man än säger. Det man hoppas är att det är några däremellan som kan få upp ögonen för situationen. Det är inga naturlagar som påverkar smittspridningen. Vi måste trycka på att vi har det i våra egna händer hur utvecklingen ska bli, säger Johan Nöjd.

Det som oroar är att siffrorna över antalet nya fall fortfarande ligger mycket högt, om man jämför med hur det sett ut tidigare i pandemin. Det kan i sin tur visa sig i antalet sjukhusinläggningar inom någon vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!