Snart plockas de sista 90-skyltarna ned

Nu tas de sista 90-skyltarna ner i Uppsala län. Sänkningen har visat sig ha stor effekt på trafiksäkerheten, trots att farten på vägarna bara sjunker marginellt.

Längs väg 55 har man förberett hastighetssänkningen genom att sätta upp nya skyltar som täckts med plastsäckar.

Längs väg 55 har man förberett hastighetssänkningen genom att sätta upp nya skyltar som täckts med plastsäckar.

Foto: Johan Heimer

Uppsala län2020-11-21 20:28

Arbetet med att sänka hastighet på vägar utan mittbarriär har pågått i flera år. Den 1 december kommer samtliga vägar i Uppsala län att ha skyltats om. 

– Vi har börjat förbereda skyltbytet längs väg 55 genom att sätta upp nya skyltar med sopsäckar över, säger Philip Öhrman, trafikingenjör på Trafikverket.

De sista bitarna i länet som nu får sänkta hastighetsgränser är väg 55, från länsgränsen mot Sörmland till Uppsala, väg 292, mellan Harg och Söderfors, väg 70 från Sala till korsningen med väg 254 och väg 56 från Sala till Heby.

Syftet med sänkningen är att öka trafiksäkerheten. Analyser som Statens Väg- och Transportforskningsinstitut, VTI, har gjort visar att de sänkta hastighetsgränserna har effekt på olycksfrekvensen, trots att den verkliga hastigheten bara sjunkit marginellt. Det här stämmer med beräkningar som Trafikverket gör över de faktiska förändringarna efter en hastighetssänkning på vägarna.

– Vi har ett flockbeteende där man följer flödet. Och flödet på vägarna går för fort, säger Maria Krafft, måldirektör med ansvar för trafiksäkerhet på Trafikverket.

undefined
Maria Krafft, måldirektör med ansvar för trafiksäkerhet på Trafikverket, menar att hastigheten har stor betydelse för antalet svårt skadade och dödade i trafiken.

VTI-studien gjordes på de vägar som fick ändrade hastighetsgränser i de två först etapperna av hastighetsöversynen, 2008 och 2009. På de vägar som sänktes från 90 till 80 km/tim minskade medelhastigheten från 88,5 till 85,2 km/tim för personbilar och från 85 till 83,2 km/tim för tunga fordon. Trots den förhållandevis blygsamma sänkningen av hastigheten minskade antalet trafikdödade med 41 procent på de hastighetssänkta vägarna, motsvarande 14 färre dödsfall per år.

På 2+1-vägar som höjts från 90 till 100 km/h ser man ingen skillnad i antalet dödade, men en ökning av olyckorna med personskador.

Maria Krafft säger att hastigheten har stor betydelse för antalet dödade och svårt skadade i trafiken. Om alla höll hastighetsgränserna skulle 100 liv om året sparas. En sänkning av medelhastigheten med 1 km/tim skulle spara 15 liv per år.

– Det här är jättesvårt att förstå när man sitter i sin egen bil att några kilometer per timme spelar jättestor roll, säger hon.

Väg 55 är en av de mer olycksdrabbade i länet. Nu har även förberedelserna för ombyggnaden av väg 55 till 2+1-väg mellan Uppsala och Enköping påbörjats. Enligt planen ska den nya vägen vara klar 2025. Och då kan hastighetsbegränsningen åter höjas på de delar som fått mitträcke.

Karta: väg 55
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!