Situationen för Region Uppsala och Akademiska sjukhuset är ansträngd till följd av coronautbrottet. Men tittar man på förutsättningarna har Uppsala klarat sig lindrigt än så länge.
Södermanland är det län som drabbats hårdast av corona sett till andelen av befolkningen. Där finns 191 bekräftade fall av corona per 100 000 invånare, nästan dubbelt så många som i Uppsala län. Trycket på vården är också högt. Region Sörmland har hittills behövt lägga in 64 personer i intensivvård, 78 har dött i covid-19. Samma siffror för Uppsala är att 39 patienter har intensivvårdats och 14 har avlidit. Då har Södermanlands län ändå 22 procent färre invånare än Uppsala län.
Också Östergötland är mycket hårdare drabbat av coronasmittan än Uppsala. Antalet fall per 100 000 invånare är 188, jämfört med 107 i Uppsala län. Men vården i Östergötland är inte riktigt lika hårt pressad som i Södermanland. 45 östgötar har behövt intensivvård och 27 har avlidit i en befolkning på 466 000, det innebär att antalet invånare är drygt 20 procent större än Uppsala läns 384 000.
Någon förklaring till de stora skillnaderna finns inte. Maria Remén, smittskyddsläkare vid Region Sörmland, säger att regionen har ställt frågor till Folkhälsomyndigheten om detta, men att man inte har fått något klart svar. Inte heller Region Östergötland har någon förklaring till skillnaderna.
– Närheten till Stockholm och att sportlovet kom när det kom vecka 8 är det vi ser som faktorer till att vi nu har många fall nu. Det som är konstigt är att det inte är likadant i de andra regionerna som har nära till Stockholm, säger Maria Remén i Region Sörmland.
Både Södermanland och Östergötland har samma sportlovsvecka som Uppsala, vecka 8. Tittar man på när de bekräftade covid-19-fallen började öka finns också skillnader. I Östergötland sker en markant ökning jämfört med Uppsala län från den 19 mars. För Södermanland kommer den stora ökningen från den 25 mars och framåt. Det är fyra respektive fem veckor efter sportlovet, om man tänker sig att smittan kommit med sportlovsfirare från Alperna.
Maria Remén säger att det måste ha funnits en spridning i samhället tidigare än de första bekräftade fallen i Södermanland.
Jämför man arbetspendlingen ligger å andra sidan Uppsala län skyhögt över de andra när man räknar antalet som pendlar till eller från Stockholm. Risken att smittan skulle ha spridits hit från Stockholm är alltså mycket högre än till Östergötland och till Södermanland. Räknar man även in pendlande studenter blir siffran ännu högre.
Helena Palmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att hon också noterat skillnaderna. Men att Uppsala klarat sig förhållandevis lindrigt än så länge har hon ingen förklaring till.
– Vi har sett att det stadigt blivit så här. Jag tror det är en analys som Folkhälsomyndigheten måste göra, säger hon.
På Folkhälsomyndigheten säger statsepidemiolog Anders Tegnell att han inte har någon förklaring till varför upplänningarna hittills har klarat sig lindrigare från coronaepidemin.
– Vi har inte gjort någon djupare analys av vad det kan bero. Det är fortfarande rätt små siffror och rätt kort in i utvecklingen. Men vi har noterat att det är så. Vi får återkomma till frågan när vi fått bättre tid och möjlighet att titta på vad det kan bero på. Det finns säkert många olika faktorer som kan spela in, säger Anders Tegnell till UNT.