Genom en sammanvägd analys av antalet dödsfall, sjukhusinläggningar och patienter i intensivvård beräknas det så kallade R-talet, som är ett mått på om smittan i samhället är på väg upp eller ner. Enligt Stefan Engblom, professor vid Institutionen för informationsteknologi, får man då en hyfsad uppskattning av R-talet över tid.
– Fördelen är att det blir oberoende av testningsfrekvensen, säger Stefan Engblom.
Ålder är en viktig faktor för främst dödsfallen. Innebär inte det att man beräknar R-talet bara för den äldre delen av befolkningen?
– Det är riktigt att vår data tenderar att beröra den äldre delen av befolkningen. Men modellen tar hänsyn till hur demografin i regionen ser ut, säger Stefan Engblom.
R-talet för Uppsala län ligger enligt den senaste rapporten under 1 för februari, vilket indikerar att smittan i samhället snarare minskar än ökar. Prognosen visar en minskad belastning på sjukvården den närmaste sjudagars-perioden. Det gäller det totala trycket på vården. Den senaste ökningen i intensivvården handlar än så länge om så små tal att det inte går att dra några slutsatser.
– Inom intensivvården räknar vi med ett konstant antal fall. Men det är små tal och IVA-belastningen beror mycket på enstaka fall.
Osäkerheten är dock stor. Tittar man på omgivande regioner ökar den.
– Uppsala län ligger ensamt med ett R- tal under 1. Fyra regioner omkring oss har ett R-tal som är högre än 1. Det ger en oro på längre sikt, säger Stefan Engblom.