Under senhösten brukar vinterkräksjukan plåga sin beskärda del av befolkningen. Men den här säsongen verkar sjukdomen hålla sig någorlunda borta i Uppsala län – faktum är att region Uppsala ännu inte fått in ett enda rapporterat fall. Eftersom det inte föreligger någon anmälningsplikt behöver statistiken inte betyda att kräksjukan helt har hållit sig borta, men att anmälningarna uteblir helt är tämligen unikt.
– Så här lite brukar det inte vara. Vi brukar få in några anmälningar från privatpersoner och ett par från kommunerna i månaden. Ibland kan det också vara något stort utbrott på en konferens eller så, även om det är jätteovanligt. Inom vården brukar det också vara några utbrott, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska på Region Uppsala.
Säsongen för vinterkräksjuka pågår normalt mellan november och april, men inte heller i mars eller april 2020 inkom några anmälningar. Det beror, enligt Johan Hedlund, antagligen uteslutande på att allmänheten förbättrat sin hygien i samband med coronapandemin. Men den som hoppas på att kräksjukan kanske försvinner permanent hoppas förmodligen förgäves.
– Vi har inte sett att det försvunnit efter tidigare pandemier. Vid svininfluensan 2009 såg vi en extrem minskning av vinterkräksjuka, men när influensan försvann så var allt som vanligt igen. Vi ser samma tendens på andra bakteriella sjukdomar, som salmonella.
Vad ska man tänka på om man vill undvika vinterkräksjuka?
– Man ska tänka på att hålla rent runt omkring sig när man lagar mat, och tänka på vilka olika typer av livsmedel man använder. Till exempel ska man egentligen värmebehandla frysta bär innan man använder dem, men de är populära att använda kalla när man gör smoothies. Även kyckling är ett sådant "risklivsmedel" som är viktigt att inte blanda med andra livsmedel och att tvätta skärbräda och kniv innan man använder det till andra livsmedel.
Men vinterkräksjukans frånvaro gör inte att länets föräldrar slipper att vabba. Under november och december 2020 delade Försäkringskassan ut föräldrapenning till 1097 fler föräldrar än under samma månader 2019. Totalt vabbade 20 742 föräldrar i länet under november och december, jämfört med 19 645 samma period 2019. Vab-ökningen under pandemin tros bero på att försiktighetsnivån i samhället har blivit större, enligt Försäkringskassan.