Valborg gav ingen ökad smitta i Uppsala

Smittspridningen fortsätter att minska i länet utom i Knivsta kommun. Allt talar för att Uppsalaborna följde rekommendationerna väl under valborg.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig på provtagningsenheten, berömmer studenterna för valborg.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig på provtagningsenheten, berömmer studenterna för valborg.

Foto: TT/Sofia Nahringbauer

Uppsala län2021-05-12 13:00

Mats Martinell, medicinskt ansvarig på provtagningsenheten vid Region Uppsala, säger att det inte går att se att valborgsfirandet har påverkat smittspridningen än så länge. Det har förekommit en del privata fester, men det har inte alls varit i den omfattningen som under en vanlig valborg. Och några stora utbrott har det inte gett upphov till.

– Jag vill passa på att berömma alla studenter som verkligen gjorde skillnad under valborg. Jag tror att det var väldigt många som gjorde en bra insats, säger Mats Martinell.

Den kommun som fortfarande sticker ut är Knivsta, vilket är den enda kommunen i Uppsala län där smittspridningen fortsätter att öka. Incidensen, antalet nya fall under 14 dagar per 100 000 invånare, ligger nu på 1058 vilket placerar kommunen i samma nivå som Kronoberg, den region som nu har högst smittotal i landet. 

Knivstas smittotal är ungefär dubbelt så högt som i Tierp, den kommun i länet som nu har lägst smittspridning.

Mats Martinell säger att man i Knivsta sett en del skolutbrott som påverkat smittotalen. Varför just Knivsta utmärker sig finns det dock inget tydligt svar på.

– Under hela pandemin har vi sett att inte bara länderna utan även regionerna och lokala områden gått i otakt med varandra. Det är svårt att veta vad det är som gör att det blossar upp i vissa områden. Det kan vara lokala superspridarhändelser som inträffar, säger han.

I åldersgrupperna från 60 år och uppåt kan man nu skönja en effekt av vaccineringen.

– Tidigare såg vi det här från 70 år och uppåt. Det här kommer att vara viktigt för sjukhusen, när de grupper som riskerar svår sjukdom är skyddade. Och jag hoppas verkligen att tiden med många döda och svårt sjuka är förbi, säger Mats Martinell. 

Men även om vaccineringarna först kommer att få stor effekt på hur många som blir allvarligt sjuka och därmed belastningen på vården är det intet skäl till att slappna av.

– En del av dem som får covid-19 rapporterar långvariga besvär. Kunskapsläget är inte helt klart vilka långvariga effekter viruset kan ha på olika organ i kroppen, även bland unga. Det kan påverka arbetsförmågan och livskvaliteten under lång tid. Så även om sjukhusinläggningarna och dödssiffrorna sjunker så innebär det inte att lidandet är över. Det är oerhört viktigt att vi fortsätter att vara solidariska och skydda varandra, säger Mats Martinell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!