Vårdpersonal vill vaccineras: "Sett covid på nära håll"

Det går inte att omplacera vårdpersonal som vägrar ta covid-vaccinet. Men än så länge har problemet med vaccinmotstånd varit litet i Uppsala.

Robert Sarkadi Kristiansson, chefsläkare inom Nära Vård och Hälsa, har varit med och vaccinerat personal på några särskilda boenden i länet.

Robert Sarkadi Kristiansson, chefsläkare inom Nära Vård och Hälsa, har varit med och vaccinerat personal på några särskilda boenden i länet.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala län2021-01-23 05:02

Den senaste tiden har det varit diskussion om det vaccinmotstånd som förekommer i vissa grupper på sociala medier. Frågan har aktualiserats i samband med en uppmärksammad dokumentär som sänts på SVT och uppgifter från olika delar av landet om att personal inom vård och omsorg sagt att de inte vill vaccinera sig mot covid-19.

Om någon i personalen trots allt skulle vägra att vaccinera sig kan man inte omplacera personen, enligt Mikael Köhler hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

– Ska man omplacera någon för att denne inte vaccinerat sig krävs väldigt speciella skäl. Det kan till exempel handla om mässlingsvaccin på en neonatalavdelning, men inte för covid-19. Då gäller speciella hygienrutiner, säger Mikael Köhler.

undefined
Om någon i personalen trots allt skulle vägra att vaccinera sig kan man inte omplacera personen, enligt Mikael Köhler hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Men trots hygienrutinerna har smittan uppenbarligen kommit in på äldreboendena. Räcker det?

– Ja uppenbarligen finns det en spridning. Men när vi tittat arbetsrättsligt på frågan finns det ingen möjlighet att kräva att personalen vaccinerar sig, säger Mikael Köhler.

I Region Uppsala har problemet dock varit litet än så länge.

– Vi är kombinerat bekymrade och lugna, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare.

Hon säger att de grupper där det är absolut viktigast att få god vaccintäckning är bland de äldre och sköraste och bland omsorgspersonalen.

– Det vi sett hittills i Region Uppsala är att det varit ett stort intresse att bli vaccinerad, också bland vårdpersonalen. Större än för säsongsinfluensan, säger Anna Gillman.

undefined
Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Hon har också fått signaler från en del verksamhetsansvariga om att det bland en del medarbetare funnits en tveksamhet inför att vaccinera sig. Men när man väl har kommit i gång har de ångrat sig och velat ta vaccinet i alla fall.

– I personalgrupperna finns det många som har sett covid på nära håll. Och det tror jag påverkar diskussionen vid fikaborden, säger Anna Gillman.

Men eftersom tillgången på vaccin varit så pass begränsad, så har man än så länge inte fått något riktigt test på hur pass utbrett vaccinationsmotståndet är i länet.

Robert Sarkadi Kristiansson, chefsläkare inom Nära Vård och Hälsa, har själv varit med och vaccinerat personal på några särskilda boenden i länet. 

– Man lär sig mycket som ledare när man är med på golvet i verksamheten, säger han.

Något vaccinmotstånd har han dock inte stött på.

– Jag uppfattade att det fanns ett starkt intresse bland personalen att vaccinera sig. Vi fick prioritera bland dem som anmälde sig när det fanns några doser kvar. Många är känslosamma och pustar ut när de blivit vaccinerade. Jag tror att många har gått och oroat sig för att de ska smitta de boende, säger han.

undefined
Robert Sarkadi Kristiansson, chefsläkare inom Nära Vård och Hälsa, har varit med och vaccinerat personal på några särskilda boenden i länet.

Han säger att om man skulle möta en skepsis mot vaccinering är det viktigt att ta oron på allvar och ha en dialog om vad som ligger bakom det.

– Än så länge ser vi inga farliga effekter alls av det här vaccinet. Och det finns en stor angelägenhetsgrad.

När det gäller inställningen bland allmänheten finns det än så länge ingen kunskap om hur stort ett eventuellt vaccinmotstånd kan vara. Folkhälsomyndigheten planerar studier om detta.

Det finns heller ingen strategi om hur man ska lägga upp informationskampanjer för att få fler att vaccinera sig.

– Hela Sverige sitter i samma båt med den här frågan. Och det är förståndigt att man samordnar kommunikationsinsatserna. Jag vet att Folkhälsomyndigheten också har ögonen på den här frågan, säger Anna Gillman.

7000 har vaccinerats

Hittills har drygt 7 500 personer i Uppsala län fått sin första vaccindos. 222 stycken har även hunnit få den andra dosen.

Personal inom äldreomsorgen vaccineras i samband med att brukare/boende får vaccinet. Parallellt vaccinerar man även personal i prioriterade grupper som arbetar inom intensivvård, akutsjukvård eller på covidavdelningar på sjukhusen.

Hittills har 4 300 personer i vård- och omsorgspersonalen blivit vaccinerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!