Svår viruscocktail slår mot Akademiska inför jul

Akademiska sjukhuset går mot en krisartad jul. "Det är en perfekt virusstorm", enligt smittskyddsenheten.

Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, säger att oron är stor inför julhelgerna.

Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, säger att oron är stor inför julhelgerna.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala län2022-12-21 17:00

På barnsjukhuset har man nu inte plats för alla små barn med framför allt RS-virus som behöver vård. Ulrika Bäckman, sektionschef för akut barnsjukvård vid Akademiska barnsjukhuset, berättar att man nu har dragit ner på all planerad vård på barnsjukhuset och bara fokuserar på akutsjukvården. Ändå räcker inte vårdplatserna till.

– Vi söker med ljus och lykta efter vårdplatser på andra sjukhus. Just nu har vi 15 inskrivna barn och flera på akuten som väntar på en vårdplats. I normala fall har vi 8 vårdplatser för akut sjuka barn. Dessutom har vi ett antal barn i intensivvården, säger hon.

Det är dock svårt att sätta en siffra på behovet. Antalet varierar timme för timme. Barn som inte behöver syrgasstöd kan också vårdas hemma med sondmatning medan de fortfarande formellt är inskrivna på sjukhuset.

– Får vi tre–fyra barn som behöver skrivas in påverkar det jättemycket, säger Ulrika Bäckman.

Det är just nu flera virus som sprids samtidigt i samhället. Johan Hedlund, chef på smittskyddsenheten, säger att influensan stiger kraftigt i Uppsala, dock från låga nivåer.

– Under tisdagen fick vi in 41 nya influensafall bara under den dagen. Vi hade en 50 procentig ökning av influensan jämfört med veckan innan. Men covid är fortfarande störst. I dag har vi 119 covidfall rapporterade så här långt. Vi är nu inne i en perfekt virusstorm, säger han.

Alla prover som tas analyseras just nu för både RS, covid och influensa. Sett till antalet fall per vecka står covid just nu för 70 procent av de konstaterade fallen, influensa kommer tvåa med 18 procent och RS strax efter med 12 procent. De som provtas just nu är dock bara personal och patienter i vården, vilket gör att vaccinationstäckningen är högre än bland ett genomsnitt av befolkningen, vilket påverkar resultatet. Det som, av samma skäl, inte syns alls i de här siffrorna är vinterkräksjukan som också grasserar i samhället.

Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, är bekymrad.

– Det är en cocktail av virus som belastar vården väldigt mycket. Vi är oroliga inför helgerna, säger han.

Precis som för barnsjukvården varierar tillgången på vårdplatser nästan timme för timme över hela sjukhuset. Det beror även på sjukfrånvaron bland personalen. Dagssiffran under onsdagen är ungefär 610 patienter på 540 öppna vårdplatser, vilket ger en beläggning på ungefär 113 procent.

– Vi har nu ungefär 150–160 patienter som vårdas på sjukhuset med antingen covid, influensa eller RS. Vi hade tidigare även calici (vinterkräksjuka) men det har vi fått bukt med, säger han.

Det som belastar intensivvården är just nu enbart svårt sjuka spädbarn med RS-virus. De som vårdas med covid och influensa är oftast äldre och multisjuka som inte behöver andningsstöd, som tidigare under pandemin, utan mer omvårdnad med till exempel vätska.

Akademiska sjukhuset är fortfarande i stabsläge och i princip all planerad vård som kan vänta har ställts in. Under julhelgerna och mellandagarna minskas normalt den planerade vården, och antalet öppna vårdplatser med den. Men eftersom den planerade vården redan har ställts in finns inga marginaler för ytterligare neddragningar.

– Vår farhåga är att vi under den här perioden får ytterligare spridning av covid och influensa, säger Johan Lugnegård.

Han uppmanar alla som ännu inte gjort det att vaccinera sig.

– Vi har alldeles för få i riskgrupperna som är vaccinerade mot både influensa och covid, säger han

RS drabbar barn

RS-virus är ett förkylningsvirus som alla förr eller senare smittas av. Spädbarn, framför allt barn under sex månaders ålder, kan bli svårt sjuka och få svårt att andas när de drabbas av RS, medan det ger en mycket mildare sjukdom hos äldre.

Säsongsinfluensa brukar spridas under vintern. Årets influensastammar är av samma typ som de som spreds i fjol. De är i sin tur muterade varianter av den så kallade svininfluensan från 2009 och Hongkonginfluensan från 1968.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!