Det är en strålande glad Yared Tekeste på andra sidan telefonlinjen. Förra årets comeback för Uppsala reggaefestival blev precis som den mångårige arrangören hade hoppats, och i år säger han att ribban har höjts ytterligare.

– Vi räknar med minst lika många goda vibrationer. Det bästa 2017 var glädjen hos publiken. ”Rena rama väckelsemötet” sade en av våra medarbetare och det är vad vi tog med oss. Att Uppsala reggaefestival har varit väldigt saknad, säger Yared Tekeste, som har drivit festivalen sedan den anordnades för första gången på Fyrishov 2001.

Förutsättningarna verkar knappast kunna vara bättre. Enligt Yared Tekeste har biljettförsäljningen gått enligt förväntan, artisterna är taggade och planeringen som krävs för att allt ska falla på plats sitter i ryggmärgen efter alla år han har arrangerat såväl Uppsala reggaefestival som andra evenemang.

Artikelbild

| Jimmy Cliff

– Jag tror att vädergudarna är med oss. Det får gärna vara på den här nivån, inte riktigt så varmt som förra veckan men ändå sol, säger Yared Tekeste.

Inte minst är han nöjd med årets spelschema. Den bokning Yared Tekeste känner allra starkast för är Jimmy Cliff, artisten som en gång i tiden fick honom själv att börja lyssna på reggae. Det var när han såg den jamaicanska filmen ”The Harder they Come” med Jimmy Cliff i huvudrollen.

– Jimmy Cliff är legendernas legend. Han har varit aktiv sedan 60-talet och introducerade reggaen till världen. Det här blir första gången han spelar i Uppsala, men senast han var i Sverige, på Gröna Lund 2012, var det 14 000 personer i publiken.

Men Uppsala reggaefestival 2018 har många fler guldkorn enligt Yared Tekeste. Andra stora, internationella artister som kommer är Tarrus Riley, Alborosie & The Shengen Clan och Konshens. Dessutom går Uppsalasonen Junior Natural upp på scenen tillsammans med jamaicanska legenderna Sly & Robbie.

Artikelbild

| Fullt ös på Jesse Royals konsert under Uppsala reggaefestival förra året.

– Det är ännu en av fjädrarna i hatten för oss, säger Yared Tekeste.

Sammanlagt är det uppåt 500 personer som arbetar för att årets reggaefestival ska bli verklighet, de flesta på frivillig basis. Flera lokala idrottsföreningar medverkar. Utöver de två officiella festivaldagarna på fredag och lördag kommer det att på torsdagskvällen hållas en förfest för alla som köpt tvådagarsbiljetter.

Artikelbild

– Det är upplagt för att bli den ultimata festivalen, säger Yared Tekeste.