Nästan 45 000 personer har på onsdagsförmiddagen skrivit under en protestlista på nätet mot utvisningen av en sexårig pojke som till största del bor i Uppsala.

– Det är väldigt många människor som vill engagera sig och hjälpa Denis, säger Soufi Midia som är god man till pojken.

Denis kom till Sverige tillsammans med sin mamma när han var 2,5 år gammal. Familjen sökte uppehållstillstånd men fick avslag. De fick även ett utvisningsbeslut från Migrationsverket. I våras förändrades allt när mamman avled. Soufi Midia ansökte om verkställighetshinder för att försöka stoppa utvisningen av Denis.

– För det första har hans mor dött. För det andra har hans pappa avsagt sig vårdnaden och det finns ett tingsrättsbeslut från Ukraina som styrker detta. För det tredje har Denis morföräldrar ansökt om att adoptera honom, säger Soufi Midia.

Trots detta meddelade Migrationsverket att hindersprövningen fått avslag och att utvisningen skulle fastställas.

– När vi lämnade in alla handlingar kändes det bra, för vi trodde att det skulle lösa sig eftersom att det rör sig om en sexåring. Men Migrationsverket avslog ändå, säger Soufi Midia och fortsätter:

– Det är en katastrof att det här händer i Sverige 2018. Något som inte får hända håller på att hända.

Enligt henne kommer Denis att hamna på barnhem om han utvisas till Ukraina.

– Ja, han känner ingen i Ukraina. Denis har inte haft kontakt med sid pappa sedan han var två år gammal, säger Soufi Midia.

Aftonbladet träffade Denis och hans morföräldrar Ivan Ilkuv, 52, och Marianna Ilkuv, 51 i Uppsala.

– Det är vi som har uppfostrat Denis. Vi hjälpte vår dotter så mycket vi kunde, säger mormor Marianna Ilkuv till tidningen.

Enligt morföräldrarna är Denis medveten om att han kanske måste flytta från Sverige.

– Han är fortfarande chockad över att hans mamma dött. Så kommer det här beslutet som han inte undgått att höra om. Han gråter mycket och är rädd för vad som händer, säger mormodern Marianna Ilkuv till Aftonbladet.

Karin Fährin på Migrationsverket säger att man kommer att kontakta myndigheter i Ukraina för att utreda om det finns någon som tar emot sexåringen när han anländer.

– Ett sådant arbete ska ju pågå. Jag kan inte svara på hur det ser ut just i det här ärendet men återvändande frågor är något som vi jobbar med hela tiden, säger Karin Fährlin till Aftonbladet.