På torsdagen berättade mannen i tingsrätten om hur två okända män ringde på dörren till hans lägenhet i Enköping, en dag i somras. De engelsktalande männen, klädda i arbetskläder, förklarade att bostaden kunde ha drabbats av en fuktskada. Efter en stund pekade en av dem mot taket i matrummet:

– Man såg att det rann lite vatten från taket och på väggen. De hade en mätare som gav utslag och sade att de skulle ta hit en avfuktare, men först behövdes det en deposition av pengar, berättade 70-åringen i rätten.

Han tog ut 15 000 kronor till männen, men fick genast besked att summan var för liten. Under en veckas tid återkom männen flera gånger med krav på mer pengar och slutligen hade 70-åringen betalat totalt 660 000 kronor, merparten överfört till olika bankkonton. Två gånger fick mannen åka till Uppsala för att ordna betalningen, när hans bankkontor i Enköping hade stängt för dagen.

– I en bankomat där kunde jag ta ut en del pengar som de fick. Men jag såg aldrig till någon avfuktare, berättade mannen.

Det var slutligen hans bankkontor i Enköping som reagerade på de många transaktionerna och rådde mannen att gå till polisen. En man i 40-årsåldern som greps i Uppsala i början av september, i samband med ett liknande blufförsök, står nu inför rätta misstänkt för att vara en av dem som utfört svindlerierna. Flera andra tros vara inblandade men har inte kunnat spåras.

70-åringen berättade i rätten samlat och sakligt om hur han lurats av gärningsmännen, men hade svårt att minnas alla detaljer och kunde inte peka ut någon gärningsman i rättssalen.

– Jag vet inte varför jag gick på det här, summerade mannen, som berättade att han i vanliga fall bara tar ut någon tusenlapp åt gången till vardagliga omkostnader.

Kammaråklagare Lise-Lotte Tegler som lett den omfattande förundersökningen misstänker att gärningsmännen satt i system att lura äldre genom att ta sig in i deras bostäder och i ett obevakat ögonblick spreja vatten på innertak eller en vägg. På så sätt har offren lurats att bostaden haft en vattenskada som männen mot betalning kunde åtgärda. När pengarna betalats har männen försvunnit.

Förövarna tros stå bakom en serie liknande bedrägerier mot äldre i Stockholm, Göteborg, Skåne och Uppland mellan juni och början av september.

Den misstänkte 40-åringen är åtalad för 16 fall av grovt bedrägeri men nekar till brott:

– Han har arbetat som hantverkare på en mängd platser i Sverige och gjort vad hans chef sagt åt honom, men han har aldrig tagit emot några pengar eller träffat några överenskommelser med kunder. Och han har inte sprutat vatten på väggar och tak för att någon skulle tro att de haft en vattenskada, säger mannens försvarare, advokat Harri Elste Vattsjö.

Ytterligare sex personer är åtalade för att på olika bankkonton ha tagit emot de pengar som brottsoffren lurats att betala. De misstänks för penningtvättsbrott, men samtliga nekar till brottsmisstankarna.

Rättegången i Uppsala tingsrätt avslutas om en vecka.