Adrian, 11, får inte sin operation

11-årige Adrian kan inte gå utan smärta. Han har väntat ett halvår på en operation – nu ställs den in på grund av materialbristen.

Såhär har Adrian fått gå utomhus sedan i våras. "Jag vill bara ha min operation så jag slipper ha ont och så att jag kan ha skor på mig igen", säger han.

Såhär har Adrian fått gå utomhus sedan i våras. "Jag vill bara ha min operation så jag slipper ha ont och så att jag kan ha skor på mig igen", säger han.

Foto: UNT/Privat

Uppsala kommun2019-10-10 21:19

– Jag känner mig jätteledsen. Jag vill bara ha min operation för jag har väntat så länge på den, säger Adrian.

Adrian, som är 11 år, behöver operera tårna på bägge fötterna. Som det är nu har han svårt att gå eftersom fötterna gör så ont. Han får inte på sig skor utan tvingas ha sandaler, trots kylan. 

Han har väntat på operationen sedan i mars, och hade tid på fredag. Men på torsdagseftermiddagen meddelade Akademiska att hans operation ställs in på grund av den akuta materialbrist som råder på sjukhuset.

– Adrian har varit orolig inför operationen och vi har pratat mycket om den för att han ska förbereda sig mentalt. Nu hade han till slut sett fram emot den eftersom han har så ont. Och så händer det här. Det är fullständigt skandalöst att barn kommer i kläm på det här sättet, säger Adrians mamma Malin.

– Om det hade varit i nån öststat med planekonomi på 70-talet hade man kanske inte blivit förvånad, men att det händer här i dag ... 

Från början hade Adrian operationstid den 22 oktober, men när sjukhuset ringde och frågade om han ville ha en avbokad tid den 11 oktober tackade familjen ja.

– Jag frågade om vi inte skulle behålla den gamla tiden också utifall något händer, men det gick inte, säger Malin.

De har inte fått veta när en ny operation kan bli av. Operationen är i sig enkel, enligt Malin, och hon tycker att vården borde kunna gå ut på öppna marknader vid såna här situationer och köpa vad som krävs. 

– Det kan ju inte vara så att hela Mälardalen är helt tömd på plasthandskar? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!