2013 inledde Skatteverket en omfattande granskning av Uppsalaföretaget Q-Meds grundare Bengt Ågerup. Kronofogden kräver honom på 1,5 miljarder kronor efter hans försäljning av aktier i medicinteknikföretaget Q-Med. Det är det största betalningskrav som Skatteverkets utlandsenhetnågonsin utfärdat.

Med åren har Skatteverket breddat utredningen kring Bengt Ågerup till att gälla även affärsbekanta och andra personer i hans omgivning. De senaste att upptaxeras är tre anhöriga till honom.

Under granskningen av Bengt Ågerup upptäckte Skatteverket att de tre anhöriga ägde flera fastighetsbolag i Frankrike. Bland tillgångarna finns flera exklusiva bostäder, bland annat en herrgård i en av Paris dyraste stadsdelar.

Herrgården hyrs ut till en av Bengt Ågerups vänner och enligt Skatteverket har den personen betalat en hyra som ligger långt under marknadsvärdet. Årshyran har varit 125 000 kronor men Skatteverket hävdar att den egentligen borde uppgå till 990 000 kronor.

Myndigheten menar att de tre anhöriga haft rätt att disponera fastighetsbolagens lägenheter och att de därför ska påföras så kallad uttagsbeskattning, en slags förmånsskatt, som baseras på hyresvärdet. Skattekravet fastställs till sammanlagt 2,8 miljoner kronor.

De anhöriga anser dock att de inte ska betala extra skatt eftersom lägenheterna hyrts ut på affärsmässiga grunder och de underkänner dessutom de högre hyresnivåer som myndigheten räknat med.

Skatteverket skriver att trion inte lämnat relevanta uppgifter om fastighetsbolagen i sina deklarationer utan att dessa framkommit först under granskningen. De ska därför betala skattetillägg, en slags sanktionsavgift, på sammanlagt 500 000 kronor.

Tidningen har tidigare rapporterat att Skatteverket i ett annat sammanhang anklagar Bengt Ågerup för att ha hjälpt sex affärskollegor att ta ut totalt 10 miljoner kronor i oredovisade inkomster. Det ska ha skett genom fejkade lån och svarta löner, vilket tillbakavisats av de upptaxerade personerna. Några av dem har haft ledande positioner i Q-Med.

I början av januari i år avgjorde förvaltningsrätten skatteärendet för en av de sex inblandade. Det gäller en 51-årig man som ingått i ledningen för Q-Med och som upptaxerats med 7,5 miljoner kronor.

Enligt 51-åringen hade han fått ett lån på 7,5 miljoner av Bengt Ågerup. Men förvaltningsrätten tror inte att det handlar om ett lån utan skriver att "upplägget i själva verket varit ägnat att dölja en löneutbetalning från Bengt Ågerup".