Det blir ungefär 650 platser som står till förfogande i sommar. 450 platser avser den somatiska vuxenvården. 200 platser är fördelade över psykiatri, barnsjukhuset, rehabilitering och olika former av intensivvård, samt förlossning och BB.

– Det blir några färre platser vissa veckor och några fler platser andra veckor. Vi har en något jämnare fördelning denna sommar, förra året var det svårare, säger Marianne van Rooijen, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Under onsdagen presenterade Akademiska sommarplanen för sjukhusets anställda via en informationsfilm.

– Filmen handlar om hur vi ska arbeta under sommaren. Vi erbjuder sommarersättning om man arbetar extra utöver sina ordinarie pass, 135 kronor i timmen om man arbetar dag och 160 kronor i timmen på nätter och helger. Man kan även få ersättning för att flytta sin semester, säger Marianne van Rooijen.

Borde man inte utöka platserna i år eftersom det var så problematiskt förra året?

– Det är helt enkelt så här många platser som vi förmår att hålla öppna med hjälp av sommarersättningar, vikarier och hyrpersonal. Men vi skulle såklart vilja ha fler vårdplatser.

Har ni öppnat för att ta in mer hyrpersonal trots att ledningen sagt att man ska minska?

– Det man har sagt är att man ska minska på hyrpersonal och nu vi har fattat beslut om att ta in hyrpersonal under sommaren.

LÄS MER: Lounge ska minska trycket på Ackis