Omkring 1250 köp av sexuella tjänster skedde på salongen från 1 januari 2017 till polisens razzia i början av november förra året, enligt skattemyndighetens beräkning. De kvinnor som erbjudit tjänsterna bodde tidvis också i salongen, som ligger i källarvåningen i ett flerbostadshus. Åklagarna anser att de varit i en utsatt situation, utan närmare anknytning till det svenska samhället. I polisförhör har några av kvinnorna berättat att de kom till Sverige för att arbeta och skicka pengar till sina anhöriga i hemlandet.

LÄS MER: Direktrapport från rättegången

Den åtalade 45-åriga kvinnan driver både salongen i Uppsala och en salong i Stockholmstrakten. Bordellverksamhet misstänks ha förekommit på båda platser, men kvinnan nekar till brott och hävdar att hon inte känt till någon sexhandel och bara sett till att de anställda kunde utföra normal massage. Hon medger att anställda ibland sov över i Uppsalasalongen.

– Hon har själv tyckt att man varit som en familj, sade 45-åringens försvarare, advokat Eva Glimstedt Torslow, när hon berättade om kvinnans inställning.

– Hon har tydligt sagt ifrån att det inte får förekomma någon försäljning av sexuella tjänster.

45-åringen yttrade sig inte själv under den första rättegångsdagen men kommer att förhöras senare. Hon följde uppmärksamt med i åklagarnas bevisning som bland annat består av polisens fotografier från salongerna, listor över kundbesök och skattemyndighetens beräkning av verksamhetens storlek.

LÄS MER: Kvinna häktad för bordellverksamhet

Åklagarna tog avstamp i det tips som lämnades till Uppsalapolisen i somras. Det blev startskottet för en stor spaningsinsats, men allra först fick en civilklädd polisman i uppdrag att besöka salongen för att undersöka om det förekom något erbjudande om sexuella tjänster.

– Han blev under massagen tillfrågad om han också ville ha samlag. Det skulle kosta 1 000 kronor, berättade kammaråklagare Carl-Johan Granlund.

I oktober inleddes bevisprovokation på bred front mot de båda salongerna. Tio poliser gjorde totalt arton besök och beställde vanlig massage.

– Vid sjutton besök blev poliserna erbjudna sexuella tjänster utan att ha efterfrågat det, sade åklagaren.

6 november slog polisen till, 45-åringen greps, husrannsakan och teknisk undersökning genomfördes och de anställda förhördes om sitt arbete. Enligt åklagarna har fyra av de sex kvinnorna sagt att de sålt sexuella tjänster på salongen i Uppsala. Två kvinnor som arbetade på den andra salongen har inte berättat om någon sexhandel. När utredarna velat hålla fler förhör har det inte gått att få tag på dem.

LÄS MER: Åtalas för bordellhärva i Uppsala

Enligt åklagarna bokfördes kundbesök och betalningar i listor på salongerna, där kvinnorna skrev in ett särskilt tecken när det sålts sex. Listor och kontanter hittades i ett kassaskåp på Uppsalasalongen. Under bara en knapp månad i höstas förekommer tecknet för sexköp vid 69 tillfällen, enligt skattemyndighetens granskning. Priset har enligt åklagarna varierat från 500 kronor till omkring 2 000 kronor. Nio män som spårats har i förhör erkänt att de köpt sexuella tjänster på salongerna. De har åtalats för sexköp tillsammans med ytterligare fem män som nekar. Utredningar pågår samtidigt mot minst 60-talet män som kan misstänkas för sexköp på salongerna.

Rättegången fortsätter i nästa vecka då förhören fortsätter med de anställda kvinnorna, bakom stängda dörrar. Senare förhörs den åtalade kvinnan samt poliserna som erbjöds sextjänster på salongerna.