Utanför fönstren på äldreboendet i Nyby faller ett lätt regn och spolar bort de sista spåren av snö. Men i det gemensamma sällskapsrummet på våning tre har de boende börjat samlas för att se på betydligt soligare vyer.

På en projektorduk visar undersköterske-traineen Norman Kim Malay upp sitt hemland Filippinerna. Vita stränder och lummiga kullar blandas med bilder från trånga stadsgator.

– Vi tycker om färger i Filippinerna, berättar Norman Kim Malay och visar en bild på ett kvarter där flera hus i regnbågens alla färger trängs med varandra.

Artikelbild

| Sjuksköterske-traineen Norman Kim Malay visar upp sitt hemland Filippinerna för de boende på äldreboendet Topelius.

– Åh, så vackert, utbrister en i publiken.

Jessica Eriksson är arbetsterapeut på boendet, som drivs av vårdbolaget Attendo. Det är hon som har tagit initiativet till de ”resor” som har börjat anordnas på projektorduken. Genom att använda programmet Google Earth, där det går att se fotograferade gatuvyer från jordens alla hörn, kan de boende ”gå omkring” på gator i både när och fjärran.

– Världen blir mindre när man är äldre och inte kan röra sig lika mycket. Det här är ett sätt att plocka in världen till de som bor här, säger Jessica Eriksson.

Tillbaka i sällskapsrummet ställer Anna Szamolai, som bor på boendet, en fråga till Norman Kim Malay:

Artikelbild

| Anna Szamolai tyckte att det var intressant att höra Norman Kim Malay berätta om Filippinerna.

– Vad äter man för något i Filippinerna?

– Ris. Jättemycket ris. Ris med kyckling, grönsaker och allt möjligt, säger Norman Kim Malay.

Artikelbild

| Gerd Jansson uppskattade bilderna från Filippinerna. ”Stränderna var väldigt vackra”, säger hon.

När den virtuella resan till Filippinerna är slut och skärmen har släckts berättar Anna Szamolai att hon tycker att det var intressant att se bilderna.

– Men jag kommer nog inte att åka dit, säger hon med ett skratt.

Artikelbild

| Norman Kim Malay klickar sig fram mellan kartor och bilder. Jessica Eriksson tittar på.

Jessica Andersson berättar att projektet med de virtuella resorna har pågått i ungefär en månad och att man hittills har besökt såväl Italien som Peru. Samtidigt framhåller hon att syftet med projektet inte bara handlar om att se avlägsna platser och länder. En viktig del är också att de boende ska kunna visa och prata om platser som har haft betydelse i deras liv.

– Det kan exempelvis vara ens barndomshem, ens gamla skola eller en sommarstuga man inte längre kan besöka. Genom att också låta de boende se och berätta om sådana platser hoppas vi kunna komma närmare dem, säger Jessica Andersson och fortsätter:

Artikelbild

| Den filippinska flaggan.

– Ensamhet är ett problem för många äldre. Att få en ingång till att prata om olika delar av ens liv tror vi är ett bra sätt att starta samtal på.